Burenhulp is geen klusbedrijf

In 2015 ging in Heythuysen de Stichting Heitser Burenhulp van start. Opgericht om inwoners van het dorp die incidenteel hulp nodig hebben bij te staan.

De burenhulp is tien jaar geleden opgericht op initiatief van de plaatselijke seniorenvereniging, maar staat daar verder geheel los van, zegt de voorzitter in dagblad de Limburger. “Wij zijn er voor alle inwoners die onze hulp nodig hebben. Maar het zijn toch merendeels ouderen die een beroep op ons doen. Het afgelopen jaar zijn we een kleine honderd keer in actie gekomen en eigenlijk is dat al jaren zo. Alleen in de coronaperiode was het aantal hulpvragen minder.”

Incidenteel

Wanneer iemand hulp inroept via het vaste telefoonnummer van de stichting, krijgt hij of zij een van de vijf contactpersonen aan de lijn. “Gezamenlijk wordt dan bepaald of en hoe de burenhulp de hulpvrager van dienst kan zijn.” Gevraagd naar voorbeelden van burenhulp die door de 48 vrijwilligers gegeven wordt, somt een bestuurslid in de Limburger een hele waslijst op, variërend van boodschappen doen, de hond uitlaten, het vervoeren en begeleiden van mensen naar de huisarts of ziekenhuis, het vervangen van lampjes of het resetten van computers en telefoons en nog veel meer. Kortom, geen structurele maar incidentele hulpverlening. “We zijn ook wel eens benaderd met het verzoek om een woonkamer te texen of een tuin te onderhouden, maar we zijn natuurlijk geen klusbedrijf.”

Laagdrempelig

“Wanneer blijkt dat er hulp nodig is die wij niet kunnen leveren, proberen wij de hulpvrager daarover passend te informeren”, zegt de voorzitter in de Limburger. “Voor onze hulp verwachten wij overigens geen tegenprestatie. Onze hulpverlening moet heel laagdrempelig zijn en geld mag nooit een reden zijn om ons niet te benaderen.” De Stichting Heitser Burenhulp wordt niet gesubsidieerd en is geheel afhankelijk van giften. ”Veel hebben we niet nodig.”