Brede welvaart niet evenwichtig verspreid
Brede welvaart ‘hier en nu’ is niet evenwichtig verspreid. Dat constateert het CBS in een rapportage over 2021.
Kernbegrip is stapeling: Stapeling is dat mensen op meerdere aspecten een brede welvaart ‘hier en nu’ hebben die boven het gemiddelde (een stapeling van gunstige uitkomsten) of onder het gemiddelde (een stapeling van ongunstige uitkomsten) zit. Gunstige en ongunstige uitkomsten komen steeds bij dezelfde mensen terecht.
45-65 jaar aan de bovenkant
Mensen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar zitten volgens het CBS relatief vaak aan de bovenkant van de verdeling: bij iets meer dan een derde van hen komen gunstige uitkomsten samen. Dat is boven het gemiddelde van 26 procent. Bij 65‑plussers is dat juist veel minder vaak het geval: voor 17 procent van de 65- tot 75‑jarigen en 8 procent van de 75‑plussers stapelen gunstige uitkomsten zich.
75-plussers in de middengroep
Bij de 75-plussers stapelen ongunstige uitkomsten zich echter ook minder vaak dan gemiddeld: 12 procent tegenover gemiddeld 18 procent. Dit betekent dat relatief veel 75-plussers in de middengroep zitten: 80 procent van hen heeft minder dan drie ongunstige uitkomsten, maar ook minder dan zeven gunstige uitkomsten.
Minder gezondheid, meer vermogen
Een stapeling van ongunstige uitkomsten ziet het CBS wel bij 65 tot 75-jarigen, bij wie dit voor 26 procent het geval is (tegen 18 procent gemiddeld). Mensen van 65 jaar en ouder hebben logischerwijs minder vaak betaald werk, maar scoren ook relatief vaak ongunstig op gezondheid. Daar staat tegenover dat zij minder vaak ongunstig scoren op vermogen.