Anderen helpen en zelf iets nieuws leren

​Ouderen die vrijwilligerswerk doen,  doen dit om anderen te helpen en om zelf iets nieuws te leren.  Door in het werven van vrijwilligerswerk hiermee rekening te houden, kunnen organisaties deelname aan vrijwilligerswerk bij ouderen bevorderen.

Dat concludeert onderzoeker Jacobien Niebuur van de afdeling epidemiologie van het UMCG in haar proefschrift over deelname aan vrijwilligerswerk in Nederland. Niebuur promoveert op 12 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar onderzoek. Op die dag presenteert zij ook het boek “Actief Oud Is Goud: Vrijwilligers in Beeld”, met interviews met  en foto’s van vrijwilligers uit Noord-Nederland.

Gezonder oud

Vrijwilligerswerk doen is goed voor de gezondheid van de vrijwilliger en mensen die vrijwilligerswerk doen, worden gezonder oud en leven gemiddeld langer, bleek uit eerder onderzoek. Maar wie doet vrijwilligerswerk, en waarom? En hoe kunnen we mensen stimuleren om vrijwilligerswerk te gaan doen? Daar deed promovendus Jacobien Niebuur onderzoek naar.

Uitnodigend werven

Niebuur adviseert organisaties om vrijwilligers op een meer uitnodigende manier te werven. “Nu zie je vaak dat vrijwilligers worden geworven vanuit een hulpvraag. Door in vrijwilligersvacatures meer nadruk te leggen op wat het werk de vrijwilliger kan bieden, en door mensen persoonlijk te benaderen, kunnen organisaties hun vrijwilligersbestand mogelijk uitbreiden.” ​

Wel of geen vrijwilliger

Mensen die vrijwilligerswerk doen hebben vaker een hoger opleidingsniveau, een groter sociaal netwerk en eerdere ervaring met vrijwilligerswerk dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Ze zijn vaker getrouwd of samenwonend dan degenen die geen vrijwilligerswerk doen. Ook mensen die geregeld naar de kerk gaan doen vaker vrijwilligerswerk. Mensen met gezondheidsproblemen en ouderen doen minder vaak vrijwilligerswerk.