Als moeder het niet meer redt
In hoeverre moeten wij als dochter/schoonzoon ons eigen leven en bezigheden totaal omgooien voor een hulpbehoevende ouder? Op die vraag antwoordt Beatrijs Ritsema in Trouw in haar rubriek Moderne manieren.
“Iemand van tachtig die aan beginnende dementie lijdt kan inderdaad niet alleen gelaten worden. Daar hebben uw broers gelijk in. Er moet snel een oplossing voor uw moeder komen en meer thuiszorg is geen oplossing. Zij brengt nu haar dagen gedeeltelijk door bij uw broers, maar u woont verder weg, rijdt geen auto, hebt een baan en een gezin. U kunt haar niet voortdurend halen en brengen.”
’s Nachts alleen blijft akelig
Bovendien is moeder ’s nachts alsnog alleen thuis, iets wat voor een alzheimerpatiënt echt akelig is, schrijft Ritsema in Trouw. Als niemand van haar kinderen haar permanent in huis kan/wil nemen, zal zij opgenomen moeten worden in een zorginstelling. Maar ook als daarvoor alle seinen op groen staan, kan het nog een tijd duren voordat er ergens een plaats komt.
Iemand inhuren voor gezelschap
In de tussentijd is het advies van Ritsema in haar Trouw-rubriek om voor de dagen dat de dochter door uw broers geacht wordt voor haar moeder te zorgen, gezelschap voor haar in dienst te nemen.” Dat is uitdrukkelijk iemand anders dan een thuiszorgwerker. Een gezelschapsdame of -heer bekommert zich om de patiënt in sociaal opzicht. Hij/zij gaat wandelen, voert gesprekken, doet samen boodschappen, drinkt thee – enfin zorgt ervoor dat de patiënt zich niet bang of eenzaam voelt.”