Als ik even wil zitten, moet ik naar bushalte

Bankjes in alle kernen in de gemeente Alphen aan den Rijn: daarvoor pleit raadslid Peter Versteeg van ONS Alphen. Dat is goed voor de toegankelijkheid, stelt hij in AD Groene Hart. “De gemeente meent inclusief te zijn. In de praktijk is dat helemaal niet zo.”

Juist bankjes zijn een uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn, maar nét geen rollator hoeven, zegt het raadslid. “Het is heel belangrijk dat die groep, die vooral uit ouderen bestaat, niet nerveus is als hij of zij op pad moet. Het moet vanzelfsprekend zijn dat ze de mogelijkheid hebben om uit te rusten.”

Bestuurslid Lyda de Jong-Burggraaf van de samenwerkende Alphense ouderenorganisaties (OSO) weet volgens AD Groene Hart uit eigen ervaring dat het regelmatig zoeken is naar een bankje om even uit te rusten. “Ik ben 89 jaar en door recent ongemak wat slechter ter been. Als ik dan buiten ben, vraag ik me af waar de dichtstbijzijnde bankjes staan. Ja, in de bushaltes, maar die moet je natuurlijk eigenlijk niet meerekenen. Toch ga ik daar zelf ook maar regelmatig zitten, omdat ik dan even geen ander zitbankje kan vinden.”

Regenboogbankjes

Op de schriftelijke vraag ‘zijn er voldoende rust- en zitplekken in het dorp voor mensen die moeite hebben met langere afstanden lopen?’ die Versteeg stelde, gaf de burgemeester antwoord: komend jaar wordt er een plan gemaakt voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Verder stond er in het antwoord dat er bij het plaatsen van de nieuwe regenboogbankjes, die er sowieso komen, in alle wijken en kernen wordt beoordeeld of extra rustplaatsen wenselijk zijn, en dan vooral in de omgeving van woonzorgcentra.

Elke dag boodschappen

Maar wachten op de plannen, dat duurt te lang, volgens raadslid Versteeg in AD Groene Hart: “Elke dag zonder bankje is er een. Je moet ook bedenken dat veel ouderen elke dag boodschappen doen. Ze kunnen niet veel tillen, maar het is wel een sociale bezigheid die we moeten blijven stimuleren.”