Pionieren met nieuwe ouderenzorg
IJsselheem timmert aan de weg met een nieuw soort ouderenzorg. Als dat aanslaat, wordt die volgens dagblad De Stentor op termijn breder doorgevoerd. Andere zorginstanties uit de regio Zwolle kijken mee en dat doet ook de Universiteit Maastricht.
IJsselheem wil begin 2025 59 nieuwe zorgappartementen (Wlz-indicatie) in De HBS in Kampen openen. De zorg is er straks wezenlijk anders dan tot nu toe gebruikelijk is binnen IJsselheem. Hier worden de bewoners niet 24 uur verzorgd door zorgmedewerkers, zoals gangbaar is in verpleeghuizen. Hier kunnen ze zo gewoon mogelijk zelfstandig wonen.
Doucheföhn
Hoe dat kan? IJsselheem-directeur Egbert den Engelsman: “Door bewoners te ondersteunen in hun zelfredzaamheid door toepassing van domotica en zorgtechnologie. En door een beroep te doen op het sociale netwerk. Bij het douchen hoeft niet altijd meer een zorgmedewerker mee te kijken en helpen. De ouderen kunnen zich bijvoorbeeld zelf afdrogen met een doucheföhn. Het toilet krijgt een slim ingebouwde spoel- en droog-installatie, licht en gordijnen zijn van een afstand te bedienen en het aanrecht is op hoogte verstelbaar.”
Samen naar de super
Om de zelfstandigheid te kunnen waarborgen, wordt volgens De Stentor een groter beroep gedaan op mantelzorgers en de omgeving. Ouderen worden geholpen om meer gebruik te maken van een breder sociaal netwerk. “We bevorderen dat ouderen naar elkaar omzien, zoals samen naar de supermarkt gaan. Risico’s worden zoveel mogelijk weggenomen door ergonomische aanpassingen in de woning op maat aan te leggen.”
Goed voor lijf en geest
Hoogleraar Hilde Verbeek zegt in De Stentor dat de verzorging van ouderen met een verpleeghuisindicatie anders moet. “Ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben worden nu afhankelijk van de dagelijkse omgeving. Door die anders in te regelen kunnen ze vaak veel meer zelf dan we denken. Door te activeren blijven ze gezonder van lijf en geest.”
Niet denken vanuit beperkingen
Ouderen onderling kunnen elkaar ook heel goed helpen, voegt ze eraan toe. De minder vitale worden geholpen door de meer vitale mensen. Hoogleraar Verbeek is ervan overtuigd dat die verandering in de ouderenzorg haalbaar is, maar dat wordt nog lang niet door iedereen gezien. “We denken met z’n allen veel te veel vanuit beperkingen.”