Oudere ziet apparaat meer als duurzaam goed
Veel elektrische en elektronische apparaten liggen thuis te verstoffen. Dat is echt zonde, zegt in Trouw Stichting Open die hier onderzoek naar deed.
In Nederlandse huishoudens bevinden zich ruim 1 miljard apparaten. Denk aan tv’s, lampen, telefoons, stofzuigers en wasmachines. Maar ruim een vijfde van die apparaten wordt niet gebruikt en is vaak ook kapot, blijkt uit onderzoek van Stichting Open, waar drieduizend huishoudens aan meededen. De stichting houdt zich bezig met de inzameling en het recyclen van e-waste: afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Binding met apparaat
Opmerkelijk is dat 65-plussers hun oude telefoons vaker inleveren voor recycling dan jongeren, blijkt uit onderzoek. Een vijfde doet dat. Bij jongeren is dat een op de tien. Arnout Fischer, docent consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit, denkt volgens Trouw dat dit te maken heeft met de mate van binding met een apparaat. “Mijn intuïtie is dat ouderen apparaten zien als een duurzaam goed en er daarom langer gebruik van maken.”
Jongeren minder verbonden
Fischer in Trouw: “Als ouderen er afstand van doen, zullen ze het waarschijnlijk vanwege die binding ook inleveren voor hergebruik. Jongeren zien het denk ik meer als een consumptiegoed en zij gooien het dus makkelijker in de afvalbak, zelfs als het apparaat relatief nieuw is. Ze staan er ook minder bij stil dat het nog een nieuw leven kan krijgen. Zij zijn minder verbonden met het apparaat.”