Inclusief beleid, wat betekent dat voor senioren
Over enkele jaren bestaat de bevolking van Best voor een derde uit 65-plussers en is het aantal 75-plussers verdubbeld, stellen de lokale D66- en CDA-fractie. En dus willen ze volgens het Eindhovens Dagblad dat het college daar in alle gemeentelijke plannen rekening mee houdt, ook financieel.
De vergrijzing is een groot maatschappelijk vraagstuk, stellen deze twee partijen. Maar de woorden vergrijzing, senioren en ouderen komen helemaal niet voor in de kadernota of begroting. Zij willen dat Best nog meer gaat samenwerken met woningbouwcorporaties, welzijnsinstellingen, vrijwilligersorganisaties en zorgorganisaties. Het amendement dat ze daarvoor indienden, kon niet op unanieme steun. “Het is lastig om een thema als vergrijzing in een alinea te vatten”, vond bij voorbeeld Best Open. “Bovendien hebben we in Best een inclusief beleid, waarmee we met iedere doelgroep rekening houden.”
Sterke sociale basis voor iedereen
Dat benadrukte ook wethouder Veronique Zeeman volgens het Eindhovens Dagblad: “Op zich vind ik het een logisch en goed verzoek, maar we hebben bewust gekozen voor een inclusief beleid voor alle doelgroepen. Zo hebben we een sterke sociale basis voor iedereen. Dat ze niet expliciet genoemd staan in de kadernota, wil niet zeggen dat we geen oog hebben voor senioren.”
Expliciet rekening mee houden
Maar de vergrijzing vraagt juist van de gemeenteraad om daar bij alle besluitvorming nu en in de toekomst rekening mee te houden, stelde D66. “Er gaat demografisch zo veel veranderen dat in alle gemeentelijke plannen rond voetpaden, bushaltes, levensloopbestendige woningen, openbare toiletten, bewegen, vrijwilligers, ondersteuning van mantelzorgers én financieel daar expliciet rekening mee moet worden gehouden.”