Wij mensen hebben elkaar nodig

Het is nu al zo’n puinhoop, schrijft Volkskrant-columnist Harriet Duurvoort:  Iedere vijftiger en zestiger die nu intensieve mantelzorg levert aan een ouder weet dat als hij of zij zelf zorgafhankelijk wordt, de problemen niet meer te overzien zijn.

De zorg is het terrein waar een tekort aan personeel het meest nijpend is, aldus Duurvoort in een column over migratie: Het woord ‘pyjamadagen’ viert zijn 20ste verjaardag. Efficiënter werken is moeilijk in de zorg. Je kunt een verpleegkundige niet tien mensen tegelijk laten wassen. Of met tien mensen tegelijk een waardig persoonlijk contact laten hebben. Om voor de ouderen te zorgen, zouden er ruim 350 duizend mensen extra in de zorg moeten werken, staat in een interdepartementaal onderzoek dat vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Please help yourself

In de discussie over migratie wordt vaak naar Denemarken gekeken, net als Nederland een sterk vergrijzend land. Duurvoort schrijft in de Volkskrant: “Als migranten een ‘no go’ zijn, hoe denkt men dan over de zorg? De Denen hanteren het adagium ‘please help yourself’. De toverwoorden zijn verder ‘e-health’ en ‘zorginnovatie’. Ouderen moeten het stellen met ‘beeldzorg’- contact via Skype of Zoom, apps en zorgrobots. Verder wordt ingezet op gedragsverandering; de behoefte aan contact moeten ouderen gewoon vergeten.”

Humane kijk op migratie

Wat we nodig hebben is een humane kijk op migratie, aldus de Volkskrant-columnist. “Stel je eens voor dat een migrant, die zijn of haar leven waagt in de hoop op een veilige toekomst, jou ooit de meest intieme liefdevolle zorg kan bieden. Jouw luier verschoont op het moment dat je allicht zo dement bent dat je het hele fenomeen verschil tussen kleur en cultuur überhaupt allang vergeten bent. Dat je alleen nog maar de essentie van een ogenblik kan ervaren. En dan voelt dat iemand je, in al je broosheid, nabij is. Je zonder oordeel verzorgt. Misschien besef je dan dat wij mensen elkaar nodig hebben.