Seniorensteden als oplossing
De kabinetsplannen om een miljoen woningen te bouwen zijn ongeloofwaardig. We moeten omdenken, schrijft Wouter Bolsius in NRC. Dat betekent seniorensteden bouwen in de krimpregio’s. Bolsius is architect en mede-eigenaar van Contexturearchitects, met een vestiging in China, die seniorensteden realiseerde in Hainan en Sichuan.
Bolsius zet drie probleemgebieden naast elkaar: woningcrisis, zorgcrisis en de kloof tussen stad en platteland. “Omdenken zou kunnen zijn: substantiële seniorensteden realiseren in krimpgebieden, zoals de Achterhoek, of Zuid-Limburg.”
Kiezen voor krimpregio
De voordelen voor kiezen voor een krimpregio zijn evident, aldus de architect in NRC: toename van werkgelegenheid en voorzieningen. Een grootschalige ontwikkeling biedt ook de mogelijkheid om zelf voorzieningen te bieden aan de omgeving, de infrastructuur te versterken. Bij een substantieel aantal is echte (specialistische) ouderenzorg ook echt mogelijk. Dus inclusief verpleegzorgplekken, opleidingsinstituten en woningen voor personeel. In andere landen bestaan deze gemeenschappen, op een mooie plek, met voldoende vitaliteit en ontspanning.
Inspirerend landschap
Vanzelfsprekend zou het een duurzaam en groen ontworpen project moeten zijn waarin juist de kleine schaal te vinden is,zo merkt Bolsius op. “Waar alle categorieën te vinden zijn, betaalbaar, duur, sociaal, huur, koop maar ook diverse woonvormen, in een inspirerend landschap. Want, zijn immers niet deze gebieden nu al zeer aantrekkelijk voor dagtoerisme van ouderen?”
Tienduizend inwoners
Tenslotte, schrijft Bolsius in NRC, lang niet iedereen wil wonen in een andere regio en met alleen ouderen, begrijpelijk. “Dat is ook niet noodzakelijk; een gemeenschap van tienduizend inwoners is al goed. Maar het kan wel een wezenlijke flinke bijdrage leveren en als er maar genoeg geïnteresseerden zijn dan creëert het wel een deel van de oplossing: een Senioren Vinex Programma ontwikkeld door een vooruitstappende overheid.”