Minister: Oudere moet zelf zorgplan maken

Denk na over hoe je oud wordt, is in Trouw de dringende boodschap van minister van langdurige zorg Conny Helder. ‘Het merendeel van de mensen zit toch te wachten tot de overheid het oplost. Dat zal niet gebeuren.’

Ouderen zouden in de toekomst meer moeten gaan betalen voor minder zorg, met aanzienlijk minder verzorgend personeel. Dat staat in een rapport opgesteld in opdracht van de regering door een groep onafhankelijke ambtenaren. Het werd maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ouderen zelfstandiger maken

Er zullen nog langere wachtlijsten komen voor ouderenzorg, en mensen gaan kwaliteit van leven verliezen. Minister Conny Helder (VVD) van langdurige zorg zegt in Trouw in een reactie dat ze hoopt dat te kunnen voorkomen door ouderen zelfstandiger te maken, zodat ze minder zorg nodig hebben.

Landelijke campagne

“De vergrijzing is ons niet plotseling overkomen. Het merendeel van de mensen zit toch te wachten tot de overheid het oplost. Dat gaat niet gebeuren. Mensen zullen het meer met elkaar moeten gaan doen.” Om dat besef te laten indalen lanceert de minister in samenwerking met brancheorganisatie Actiz een landelijke campagne, met als boodschap: denk na over hoe je oud wil worden.

Vergoeding dagbesteding schrappen

Het rapport, uitkomst van een zogeheten interdepartementaal beleidsonderzoek (ibo), stelt volgens Trouw stevige bezuinigingsmaatregelen voor. Ouderen kunnen zelf meer voor hun eigen zorg betalen, gestimuleerd worden om minder gebruik te maken van hulpdiensten en er kan gekort worden op overheidspotjes. De vergoede mondzorg voor ouderen en de dagbesteding kunnen worden geschrapt.

Zelf huis schoonmaken

Ook kan de financiering van huishoudelijke hulp stoppen. Ouderen en hun naasten zouden dan zelf het huis moeten schoonmaken. “Als we niets doen, moeten de zorgpremies of de belastingen omhoog”, zegt de minister. Maar als dat nodig blijkt, gebeurt dat pas in de volgende kabinetsperiode. Voorlopig wil ze “de lasten voor alle mensen laag houden”.

Voor elkaar zorgen

Jongeren beseffen gelukkig steeds meer dat zij voor hun ouders moeten gaan zorgen, zegt minister Helder in Trouw. “Maar het blijft een puzzel: hoe ga je dat doen zonder dat alles in je leven mantelzorgen wordt?” Er zijn veel meer slimme oplossingen nodig, maar techniek is niet het enige antwoord. “Dat weet ik nu al. Alles bij elkaar moet het gat dichten. De doelmatigheid, het mensen opnieuw dingen leren in plaats van voor ze te zorgen, het voor elkaar zorgen.”