Zorgboerderij als alternatief verdienmodel

De Rabobank ziet de zorgboerderij als een reëel alternatief voor veel Nederlandse boeren.

De bank denkt volgens Zorgvisie dat de groep boeren die, naast hun agrarische bedrijfsvoering, een tweede inkomstenbron in de zorg vinden steeds groter wordt. Het idee van zorgboerderijen past volgens de Rabobank binnen een landbouwakkoord, het woningtekort en bij de uitdagingen in de zorgsector. Directeur gezondheidszorg Michel van Schaik: “We zijn een grote food- en agribank die ook actief is in de gezondheidszorg. Ik zeg: één plus één is twee. Dit ligt zo voor de hand.”

Vitale samenleving

Zorg binnen de boerderij draagt volgens de bank bij aan duurzaamheid.  “We zien mooie voorbeelden van boerderijen waar ook dagactiviteiten zijn voor ouderen. Ze kunnen hun eigen groente verbouwen waarmee ze aandacht besteden aan leefstijl en gedrag.  We brengen zaken bij elkaar die passen bij het streefbeeld van een vitale samenleving. Dat is mijn persoonlijke droombeeld en als bank helpen we door het onderwerp op de agenda te zetten en de boeren die dit goed doen een podium te geven”, aldus Van Schaik in Zorgvisie.

Mogelijkheden als financier

De Rabobank wil een bijeenkomst organiseren waar ze goede voorbeelden in het zonnetje zetten. De Rabobank is boeren nog niet actief aan het benaderen, maar denkt al wel na over de mogelijkheden als financier. In 2020 waren er ongeveer 1300 zorgboerderijen in Nederland. De bank denkt dat inmiddels meer boeren bezig zijn met de zorg als tweede inkomstenbron, maar kan die gegevens technisch gezien niet uit het eigen systeem halen. Daarom komt er een vervolgonderzoek.

Ander bedrijfsmodel

Het starten van een zorgboerderij is volgens de bank interessant voor de boeren die hun bedrijf naast een Natura2000 gebied hebben. Van Schaik in Zorgvisie: “Zij kunnen in aanmerking komen voor een uitkoopregeling van de overheid, maar ze kunnen ook besluiten om om te schakelen naar een ander bedrijfsmodel om zo maatregelen voor verduurzaming te treffen.”