Patiëntenprofielen niet alleen baseren op leeftijd
Dat mensen meer zelf een actieve rol moeten hebben, vooral in de care, is logisch, zegt vertrekkend directeur Dianda Veldman in Zorgvisie nu de zorgsector toegaat naar een periode van personeelstekort en een grotere zorgvraag.
“En we vinden het belangrijk dat artsen ook kijken naar multimorbiditeit. Kan het lijf van de patiënt nog een operatie aan? Passende zorg kan ook zijn dat er in de palliatieve fase, na een goed gesprek, gestopt wordt met behandelen. Een goede laatste levensfase vindt niet per se plaats in het ziekenhuis met nóg een operatie. Dat artsen soms tot het uiterste gaan, heeft ook met het verdienmodel in de zorg te maken.”
Mate van kwetsbaarheid
Een van de chirurgen achter het model passend behandelplanzou graag zien dat de diagnose wordt gekoppeld aan patiëntprofielen en dat dit de financiering op basis van productie draaien, vervangt. Patiëntprofielen zouden onder andere geïdentificeerd kunnen worden door de mate van kwetsbaarheid. Veldman ziet het voordeel daarvan, maar benoemt ook een risico. Dergelijke profielen mogen volgens haar niet alleen gebaseerd zijn op leeftijd. “De ene 85-jarige is de andere niet.”
Samen beslissen
Veldman merkt in Zorgvisie op dat Patiëntenfederatie Nederland samen beslissen – een belangrijk onderdeel van passende zorg – op de kaart heeft gezet. En hoewel samen beslissen tijd, geld en organisatorische consequenties heeft voor zorgorganisaties, denkt ze dat er nu al veel veranderd is. “Ik weet zeker dat artsen het niet meer kunnen maken om te zeggen dat ze niet aan samen beslissen doen. Er is niets wat zorgverleners nu tegenhoudt om het goede gesprek te voeren met de patiënt. De tijd dat een arts binnen tien seconden besloten had welke behandeling het wordt, moet nu echt voorbij zijn.”