Geef persoonsgebonden budget voor zorg
Geef ouderen een persoonsgebonden budget net zoals bij de kinderbijslag, zodat mensen zelf hun zorg kunnen inkopen. Daarmee wordt de ouderenzorg een stuk eenvoudiger te organiseren. Dat zegt gezondheidseconoom Guus Schrijvers bij RTV Utrecht.
Het systeem van de kinderbijslag spreek Schrijvers erg aan. “Wij kregen kinderbijslag zonder dat daar op stond: u moet daarvoor ieder jaar een nieuwe winterjas kopen voor uw kind. Als dat geld in de grote pot gaat dan is dat ook goed.” Volgens de gezondheidseconoom kan dat ook met het persoonsgebonden budget (pgb) voor ouderenzorg. “Dan krijg je een pgb voor verzorging en verpleging thuis. Als je dat op een andere manier wil aanwenden dan eigenlijk de bedoeling is dan kan dat, zoals bijvoorbeeld een keertje bootje varen in de Biesbosch en dat kan voor menige gehandicapten heel fijn zijn.”
Misbruik makkelijk tegen te gaan
Risico op misbruik is volgens Schrijvers makkelijk op te lossen. “Stel dat je zegt: nou, ik ga dat geld niet uitgeven aan verzorging en verpleging maar aan flessen sherry. Ja dan komt er dus eens in de drie maanden iemand kijken hoe het met je is. Hoe is het met u, wat doen al die flessen hier? Ja dan wordt beoordeeld of je er wel op een volwassen manier gebruik van maakt.”
Personeelstekort in de zorg
Zorg zal steeds meer aan huis worden gegeven. Ook daar heb je personeel voor nodig. Een oplossing voor het personeelstekort zou de beloning kunnen zijn, denkt Schrijvers bij RTV Utrecht. “Hou het salaris hetzelfde, maar pas de onregelmatigheidstoeslag toe. Ga beter betalen. Vooral op die momenten dat het moeilijk is personeel te krijgen.” Daarmee is het probleem nog niet helemaal opgelost, want volgens Schrijvers is het personeel veel te veel tijd kwijt met regeltjes en administratie. “Wat ook belangrijk is dat je verzorgenden en verpleegkundigen kunt mobiliseren binnen een bepaalde wijk, zodat je dus niet zoveel reistijd hebt.”