Verhuisplicht als kinderen het huis uit zijn

Ouderen die groot wonen moeten verleid worden kleiner of geclusterd te gaan wonen, met zorg aan huis. Gezinnen die in gelabelde gezinswoningen wonen krijgen zodra de kinderen het huis uit zijn een aanbod voor een kleinere woning. Onderzocht wordt of dit op termijn via tijdelijke contracten kan worden afgedwongen.

Dit zijn volgens Het Parool enkele van de opvallende maatregelen die wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) vandaag presenteert haar aanpak Volkshuisvesting. Met een reeks nieuwe maatregelen hoopt Amsterdam de woningnood in 2040 te hebben opgelost.

Oplossingen via bestaande woningen

Om de woningnood aan te pakken wordt vaak gekeken naar nieuwbouw, maar juist bij bestaande woningen liggen volgens wethouder Pels kansen. In haar aanpak wijst ze er volgens Het Parool op dat veel gezinnen in te kleine woningen wonen, terwijl oudere Amsterdammers vaak aangeven hun woning te groot te vinden. De gemeente wil daarom, vooral in de sociale huursector, verder ingrijpen in wie waar mag wonen.

Betaalbare seniorenwoningen

Door onder meer jaarlijks 100 betaalbare seniorenwoningen te bouwen in wijken waar veel ouderen wonen hoopt Pels hen te verleiden te verhuizen naar een kleinere, passende woning. Er komt ook een service die de verhuizing voor hen regelt. Het moet de doorstroming op gang brengen.

Vier kamers of meer

Daarnaast wil de wethouder volgens de gemeente onderzoeken of op termijn bij nieuwe huurcontracten van grote betaalbare gezinswoningen (vier kamers of meer) een clausule kan worden opgenomen dat mensen moeten verhuizen als de kinderen het huis uit zijn.