Oudere patiënt ernstig gedupeerd
Nog niet eens zo heel lang geleden hadden we een redelijk werkend zorgsysteem om patiënten met lagerugproblemen adequaat te behandelen, schrijft de Leidse neurochirurg Carmen Vleggeert-Lankamp in een column in Medisch Contact.
“Maar de introductie van marktwerking in de zorg heeft een probleem gecreëerd dat momenteel leidt tot een situatie waarbij de oudere patiënt met multiproblematiek ernstig gedupeerd wordt.”
Krenten uit de pap
Zelfstandige behandelcentra, vaak opgericht door een commerciële partij, schoten als paddenstoelen uit de grond omdat zij wel brood zagen in het verdienen aan ‘de krenten uit de pap’: De gezonde patiënt met een laagcomplexe aandoening kon op korte termijn worden geopereerd. Voor de patiënt die níét zo gezond is en daarvoor intensievere zorg nodig heeft, is dat niet het geval.
Balans compleet zoek
De balans die er eerst was tussen ‘krenten’ en ‘lastige druifjes’ is ondertussen compleet zoek, schrijft Vleggeert-Lankamp in Medisch Contact, waardoor het in de gewone ziekenhuizen lastig is geworden om deze zorg adequaat te blijven aanbieden. OK-personeel vertrekt naar de zonnige oorden van de zbc’s: geen gedoe over falende begrotingen, een hoger salaris en als kers op de taart ‘geen diensten’.
Lege OK’s, oplopende wachtlijsten
Met het vertrek van al dit personeel staan volgens de columnist van Medisch Contact in de ziekenhuizen de operatiekamers leeg. We zijn aangekomen op het punt dat het zorgsysteem in de algemene ziekenhuizen onvolledig wordt benut (operatiekamer, apparatuur, instrumentarium, artsen en verpleging in loondienst), waardoor wachtlijsten oplopen en de oudere patiënt met multiproblematiek het kind van de rekening is geworden.”