Senioren Journaal van woensdag 28 december
Oplichters te slim af
Dankzij een 75-jarige inwoner van uit Arnemuiden zijn vijf telefonische oplichters door de politie opgepakt. “Ik dacht ondertussen: hoe moet ik nu de politie waarschuwen? Ik zei: meneer, ik word hier zo zenuwachtig van, ik moet even naar de wc.” In de keuken belde hij, met de vaste lijn, 112. De politie is hem dankbaar, de burgemeester kwam met bloemen.
Pensioen PostNL 10% omhoog
Gepensioneerden die zijn aangesloten bij het Pensioenfonds PostNL zien hun pensioen volgend jaar met 10 procent stijgen. Het post- en pakketbedrijf, het pensioenfonds en de vakorganisaties hebben hier gezamenlijk toe besloten, meldt het ANP. “Het zijn voor veel mensen financieel lastige tijden en vooral voor gepensioneerden is een hogere indexatie nu hard nodig”,zegt de directie van PostNL.
Eigen regie als gezamenlijk belang
Het werkt als je als gemeente en ouderen zelf regie neemt, zegt Rik Compagne, wethouder in Meierijstad, in de nieuwsbrief van LVGO. “Dan kun je de uitdagingen rondom ‘wonen en zorg’ ook gezamenlijk aanpakken. Ouderen zien best de noodzaak om op een andere manier om te gaan met ‘wonen en zorg’. En de gemeente ook. Gezamenlijk komen we er.”
Groningen Plus stopt
Stichting Groningen Plus wordt per 31 december opgeheven. Vanaf 2008 heeft Groningen Plus zich ingezet voor de eigen regie en verantwoordelijkheid van burgers, met name van plussers. “Wij waren en zijn plussers en hebben ook zo onze eigen situatie en gezondheid in acht te nemen.” Vanuit persoonlijk engagement gaan enkele van deze plussers aan de slag met het idee voor een laagdrempelige ontmoetingsplek om gezamenlijk te praten over actuele en/of zingevingsthema’s.
Freerunnen voor 65-plussers
Springen, obstakels ontwijken en klimmen en klauteren door een gymzaal. De NOS laat zien hoe niets te gek is voor een groep 65-plussers die een aantal weken een cursus freerunnen volgt. Het freerunnen helpt de ouderen om fit en in balans te blijven, zodat ze minder snel vallen bij op- en afstapjes.
Een dag per week mantelzorg in alle cao’s
Het moet aantrekkelijker worden om voor elkaar te zorgen. Dat vindt bestuursvoorzitter Trudy Prins van zorginstelling De Rijnhoven. “We hebben nu al een personeelstekort en dat gaat alleen maar groter worden.” Prins reageert in EenVandaag op de uitspraken van minister Conny Helder dat ‘het chronisch personeelstekort in de zorg niet meer weggaat’.
Dialoogsessies Toekomstbestendig wonen
In regio Leiden-Haaglanden zal de huisvesting voor ouderen sterk moeten worden uitgebreid, blijkt volgens RTV Katwijk uit onderzoek van ABF en Rabo Research. Om de krachten van alle betrokken partijen te bundelen, organiseert Rabobank een serie dialoogsessies ‘Toekomstbestendig wonen’. Onder de aanwezigen zijn vertegenwoordigers van woningcorporaties, zorgorganisaties, bouwbedrijven, ondernemers, ouderenbonden, zorgverzekeraars, het onderwijs en de overheid.
Veilig op pad met slimme rollator
De rollator wordt 50 procent van de gevallen verkeerd of onveilig gebruikt, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties en valongelukken, zegt Lanefyld. De oprichters van de start-up leggen in AD Haagsche Courant uit hoe bij een slimme rollator veiligheid, esthetiek en gebruiksgemak hand in hand kunnen gaan.
Woningvoorraad verandert niet snel genoeg mee
In Den Bosch wil 54 procent van de senioren in de eigen buurt blijven wonen. Zeventig procent eist winkels voor dagelijkse boodschappen in de buurt en 48 procent wil medische voorzieningen nabij. Het knelpunt is volgens het Brabants Dagblad dat er te weinig geschikte flats, benedenwoningen en zorgwoningen zijn om aan de vraag van deze kieskeurige senioren te voldoen. “Van oudsher bouwen we in Nederland rijtjeshuizen voor gezinnen. Nu zien we dat de woonbehoeftes veranderen, maar de woonvoorraad niet snel genoeg mee verandert”, zegt de wethouder.
Snel verzorgingshuizen bouwen
Het is een zorgelijke ontwikkeling dat steeds meer zorgmedewerkers ervoor kiezen als zzp’er aan de slag te gaan, schrijft een Telegraaf-lezer. “Deze ontwikkeling maakt de zorg alleen maar duurder en de krapte aan personeel blijft bestaan. Wachtlijsten lopen op en de thuiszorg stagneert, waardoor hulpbehoevende ouderen tussen wal en schip dreigen te vallen. Zaak is om in snel tempo verzorgingshuizen te gaan bouwen.”
Hoezo pensioenwet voordeel van de twijfel?
Hoe kunnen de PvdA en GroenLinks het wetsvoorstel voor de nieuwe pensioenwet ‘het voordeel van de twijfel’ geven, vraagt een AD-lezer zich af. “Is dit hoe men toezicht houdt op wetgeving waarbij heel veel geld is betrokken van alle deelnemers van pensioenfondsen? Moet zorgvuldigheid niet het uitgangspunt zijn? Is Pieter Omtzigt dan een roepende in de woestijn? Mijn vertrouwen in zowel de Tweede als Eerste Kamer – die schafte een extraatje af, de IOAOW – is tot een nulpunt gedaald.”
Centraal aanmeldpunt wijkverpleging
Zeven zorgaanbieders in de regio Nijmegen hebben een centraal punt voor het aanvragen van wijkzorg georganiseerd. Op 16 januari wordt de website www.zorginmijnwijk.nl gelanceerd. Op de site kan in drie stappen zorg worden aangevraagd . Na afstemming tussen de samenwerkende zorgorganisaties wordt ‘de juiste zorg, door de juiste organisatie’ opgepakt, aldus Skipr.
Jonge verpleegkundigen moeten uit flat
Filipijnse verpleegkundigen die in Heerlen vijf woningen in de Douvenradeflat bewonen, moeten daar op korte termijn uit. Het complex is uitsluitend voor ouderen, stelt de gemeente. ‘We gaan handhaven’, zegt de burgemeester in De Limburger. Oudere bewoners klagen al enige tijd over het nieuwe beleid van de verhuurder. De jonge bewoners zouden de rust verstoren en niet matchen niet met de oude bewoners.
Forse verschillen aanvullende verzekering
Vanaf volgend jaar vervalt in de zorg de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar op de aanvullende pakketten wordt de groepskorting nog wel gegeven. En de verschillen zijn fors, blijkt volgens het AD uit onderzoek van Independer. Niet alleen zijn er flinke verschillen in kortingen, maar ook de dekking van de aanvullende pakketten loopt uiteen. Vergelijkingen blijken niet eenvoudig.