Senioren Journaal van woensdag 14 december
Gezondheid niet 100 procent maakbaar
Flink bewegen en genoeg ontspannen. Dat is goed voor het ouder wordende brein, zeggen veel hersenwetenschappers. Maar een Amerikaanse studie vond geen bewijs dat het geheugen hierdoor beter blijft. De studie biedt een geluid “tegenover het idee dat je gezond oud worden volledig zelf in de hand hebt”. Een gezonde leefstijl is aan te raden, maar gezondheid is niet 100 procent maakbaar.
Preventie 70-plussers moeizaam
KBO-Brabant vraagt Tweede Kamerleden, die vandaag debatteren over leefstijlpreventie, aandacht voor gezondheidsbevordering van ouderen: op latere leeftijd valt er nog veel gezondheidswinst te bereiken. De Kamer wordt onder meer gevraagd oog te hebben voor bottom-up initiatieven van niet-medische organisaties zoals KBO-Brabant en te onderzoeken waarom zo weinig 70-plussers gebruik maken van het programma Geïntegreerde Leefstijlinterventie.
Huurders mogen weer student in huis nemen
Huurders mogen voortaan een kamer onderverhuren aan een student. Dat hebben corporaties Mitros, Portaal, Bo-Ex en Cazas Wonen, die woningen hebben in Woerden, Montfoort en De Ronde Venen, afgesproken, meldt AD Groene Hart. Huurders die een leegstaande kamer willen onderverhuren, hoeven dit in het vervolg alleen maar te melden bij de corporatie. Die koppelt de bewoner (de host) dan vervolgens aan Hospi Housing. Die helpt hen bij het tijdelijk verhuren van een kamer.
Armoede groeit onder ouderen
Armoede komt steeds vaker voor onder ouderen in Amsterdam. Dat blijkt uit de nieuwste Armoedemonitor van de dienst Onderzoek en Statistiek. Tussen 2011 en 2021 steeg het aantal 66-plussers in minimahuishoudens van 13 naar 21 procent. Die harde stijging is niet alleen door vergrijzing te verklaren. Het gaat vaak om ouderen uit de ‘eerste generatie migranten’.
Waarom aan de slag gaan als je wordt gekort?
Een Tubantia-lezer plaatst een kanttekening bij het inzetten van gepensioneerden om zodoende het personeelstekort op te lossen. Hij wijst op het risico om de ouderdomskorting te verliezen, zoals hem zelf bijna overkwam (‘hetgeen betekende dat ik van de 12,50 euro netto per uur zou gaan naar 3 euro per uur’). “Deze belemmering zal voor vele gepensioneerden, neem ik aan, een reden zijn om dan maar geen baantje aan te nemen.”
Zelf beslissen over stoppen met werken
Volgens Tweede Kamerlid Liane den Haan kunnen ouderen een cruciale rol spelen op de krappe arbeidsmarkt. Ze wil daarom volgens BNR af van het automatisch leeftijdsontslag als de pensioenleeftijd is bereikt. ‘Mij bereiken veel berichten van ouderen die zeggen zelf te kunnen beslissen te stoppen met werken of niet.’ Den Haan bedoelt daarmee niet dat de pensioenleeftijd verhoogd moet worden. ‘Ze moeten niet langer werken, maar mogen het wel.’
Zuiniger zijn op oudere werknemer
De pensioenleeftijd wordt steeds verder opgeschroefd. De praktijk laat zien dat veel werkenden het langer werken niet volhouden, stelt verzuimexpert Sazas in Trouw. “Terwijl in deze krappe arbeidsmarkt ouderen het verschil kunnen maken om bedrijven draaiende te houden.” Gepleit wordt voor een bedrijfscultuur waarin de werkgever proactief het gesprek aangaat op het moment dat medewerkers 55 jaar worden.
Zelfredzaamheidsproject Maak Rimpels
In vier gemeenten in ZO-Brabant is het zelfredzaamheidsproject voor 65-plussers Maak Rimpels gelanceerd. Het programma bestaat uit: een trainingsprogramma digitale vaardigheden, een beweegprogramma onder leiding van een (buurt)sportcoach en een sociaal programma dat de informele sociale netwerken van de deelnemers laat samenwerken met professionele hulpverleners.
Telefoon roodgloeiend bij KBO-PCOB
“KBO-PCOB gaat professioneel, constructief en met passie verder om mét en voor senioren een goed klimaat te bewerkstelligen in ons land.” Dit meldt KBO-PCOB in een bericht over de veranderingen van het aanstaande vertrek van een aantal provinciale KBO-bonden. De telefoon staat volgens KBO-PCOB roodgloeiend omdat veel mensen vragen hebben over de wijzigingen.
Ouderen kruipen bij elkaar
De bewoners van een seniorencomplex in de Haagse Pasteurstraat zijn het koude weer en de hoge energieprijzen de baas, meldt de Telegraaf. Terwijl de verwarming in hun eigen huis uit gaat of een stuk lager wordt gezet, kruipen ze dagelijks met elkaar de twee koffiekamers in. Niet eerder waren de ruimtes zo drukbezocht. Er wordt niet alleen gegeten, gelezen, gebreid en gesjoeld, maar onder begeleiding van een fysiotherapeut ook aan gymnastiek gedaan.
Inhaalslag maken met roze ouderenbeleid
Voor de deur van het onlangs gerenoveerde woonzorgcentrum Houthaghe in Den Haag wappert sinds kort de Roze Loper, een certificaat dat staat voor een veilige woonomgeving voor lhbti-ouderen. Iets dat nog niet vanzelfsprekend is, schrijft het AD. Veel instellingen in de ouderenzorg kijken liever weg. Volgens Eveline van de Putte, die zich al tien jaar inzet voor de positie van roze senioren, is er op het gebied van roze ouderenbeleid een inhaalslag te maken. “Dat er weinig aandacht is voor deze groep heeft eerder met onwetendheid dan onwil te maken.
Zet ouderen in hun kracht
Leeftijdsdiscriminatie (ageism) is een van de vaakst voorkomende vormen van discriminatie. Leyden Academy on Vitality and Ageing organiseerde er een interactief seminar over: We zouden ook meer aandacht moeten hebben voor de positieve kant van een langer leven. Waarom zetten we ouderen niet meer in hun kracht, zoals in andere culturen juist gebruikelijk is?
Oudere heeft het niet over kwetsbaarheid
Het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie publiceert in een laatste uitgave van dit jaar een aantal artikelen die kosteloos zijn te downloaden. Onder meer het artikel: Welke woorden gebruiken ouderen als het gaat om ouder worden en kwetsbaarheid? De term kwetsbaarheid gebruiken ouderen niet of nauwelijks. Een van de items in het tijdschrift is verder: Alcoholgebruik bij thuiswonende 65+ (dat meer voorkomt dan gedacht).
Trouwambtenaar moet stoppen met 73 jaar
Henk Mes (72) doet het al jaren, én met veel plezier: mensen trouwen. Maar hij moet volgend jaar gedwongen stoppen, aldus Omroep West. Waarom? Hij wordt 73 jaar. En in de gemeente Westland mag je mensen trouwen tot en met het 72ste levensjaar. ‘Het is gewoon pure leeftijdsdiscriminatie. Waarom zou je na je 72ste geen mensen meer kunnen trouwen?’
Familie verzorgt in het verpleeghuis
Het Groningse verpleeghuis De Hoven heeft enige jaren terug het ministerie van VWS benaderd met het verzoek familieleden een deel van de verzorging over te laten nemen binnen de muren van een verpleeghuis. “Binnenkort zal ons eerste ‘familiehuis’ officieel van start gaan en kunnen familie en vrienden actiever en met meer verantwoordelijkheden betrokken worden bij de verzorging van hun geliefde”, aldus de bestuurder van het verpleeghuis in Zorgvisie