Senioren Journaal van vrijdag 7 oktober

We laten ouderen toch zeker niet verrekken?

Liesbeth Schoenman (71) uit Marknesse, eerder succesvol met acties voor Wmo-hulp, gaat de barricaden op. Ze wil een landelijke actie ontketenen om af te dwingen dat de kwetsbaarste mensen, zoals dementerende ouderen, betere zorg krijgen. Met zonodig de gang naar de rechter.

Medicatie kan vaak worden afgebouwd

De kwaliteit van leven is voor kwetsbare ouderen op een gegeven moment belangrijker dan de medicatie die zij ooit kregen voorgeschreven voor hartproblemen. Vaak kan de medicatie worden afgebouwd of gestopt. ‘Waar de patiënt blij van wordt, is leidend.”

Andere manier van dementiezorg

Opleider Fontys en zorginstelling tanteLouise slaan de handen ineen en komen met een opleidingsmodule over dementiezorg waarin active ageing centraal staat. Het (opnieuw) aanleren van vaardigheden doet de levenslust toenemen en doet de noodzaak voor onrustmedicatie afnemen.

Betaal zelf voor je poets als dat kan

De gemeente Nijmegen doet een beroep op hulpbehoevenden om vaker zelf hulp te regelen, als dat mogelijk is. Dat is één van de maatregelen in de strijd tegen de lange wachttijden voor hulp vanuit de Wmo. Zo’n moreel appèl zal nog lastig worden denkt de wethouder volgens Omroep Gelderland: “Het is voor mensen blijkbaar heel moeilijk als iets gratis is, om er dan toch voor te gaan betalen.”

Klem tussen werk en zorg

Het kabinet studeert op een voltijdsbonus om mensen te verleiden meer te gaan werken. Intussen is er door de toenemende vergrijzing meer noodzaak tot mantelzorg. Werken een flexibel rooster en begrip beter dan betaald zorgverlof?

Tool voor betere balans bij artrose

Door vergrijzing krijgen steeds meer mensen last van gewrichtsslijtage, ook wel artrose genoemd. Hoe kunnen patiënten, samen met hun fysiotherapeut, de beste balans vinden bij het belasten van hun gewrichten? Is het mogelijk om daarmee bijvoorbeeld een knieoperatie zo lang mogelijk uit te stellen? Een tool, gebaseerd op sensoren en artificial intelligence, gaat die beslissingen ondersteunen,meldt hogeschool Saxion.

Pensioenstelsel voor senioren van nu én later

Bij de behandeling van het nieuwe pensioenstelsel in de Tweede Kamer waren op de publieke tribune veel ouderen aanwezig. Maar de jongeren hebben net zoveel belang, stellen de voorzitter (29) van PensioenLab en een bestuurslid (25) van FNV Young & United in het AD. “Wij willen heel graag dat onze opa’s en oma’s er straks in het nieuwe stelsel nog prettig bij zitten, net zoals zij dat voor ons willen later.”

Van goed sterven komt goed sterven

“Van goed sterven komt goed sterven, zoals er van een bruiloft een bruiloft komt”, zegt arts en filosoof Bert Keizer in de Volkskrant. “Dus als je gezien hebt hoe het goed kan, word je rustiger over je dood. In ziekenhuizen wordt over het algemeen vrij beroerd gestorven. Dat gebeurt met de beste bedoelingen, maar het gebeurt wel.” De uitspraak: ‘Ik kan niets meer voor u doen’, kun je volgens Keizer na de crematie doen, maar niet eerder. “Dokters roepen dat veel te vroeg.”

Nieuwe pensioenwet weer vertraging

De wet die nodig is voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zal niet per 1 januari ingaan. Minister Carola Schouten stelt de invoering uit naar 1 juli 2023. De komende weken buigt de Tweede Kamer zich nog drie keer over de ingewikkelde wet, en de Eerste Kamer moet er ook nog over debatteren, aldus NU.nl

Koop een fruitboom voor je kleinkind

Grootouders voor het Klimaat roepen op bij te dragen aan het Leuker Voedselbos. De Grootouders hebben hun steun gericht op het bijeenbrengen van de kosten voor het plantgoed voor de eerste fase van het voedselbos van 5,5 hectare in het Limburgse Baexem. Daarvoor is € 50.000  nodig. Inmiddels zijn 15.730 bomen en struiken geplant.

Zonder pensioen had het slechter uitgepakt

In discussies met deelnemers en gepensioneerden gaat het vaak over het dilemma van kiezen voor zorg of eigen regie, aldus een interview in de Telegraaf met de voorzitters van de beide pensioenfondsen in de metaalsector. Persoonlijk met de mensen sprekend, horen ze ook een ander verhaal. “Piet, zegt een vrouw dan tegen haar man, zonder pensioen had het nu slechter uitgepakt voor ons.”