Andere manier van dementiezorg
Opleider Fontys en zorginstelling tanteLouise slaan de handen ineen en komen met een opleidingsmodule over dementiezorg.
Daarin staat ‘active ageing’ centraal, meldt dagblad BN De Stem uit Steenbergen.
Het is achterhaald om mensen op te sluiten en bewust herinneringen met hen op te halen, weten ze bij tanteLouise. Juist het (opnieuw) aanleren van vaardigheden en daar zelfstandig mee aan de slag gaan, heeft een gunstige invloed op het verloop van de ziekte.
Zestien lesweken active ageing
Twaalf verpleegkundigen van tanteLouise starten in februari 2023 met de lesmodule. In zestien lesweken leren ze bij Fontys alles over active ageing. Als deze proef succesvol verloopt, is het de bedoeling dat ook verpleegkundigen van andere instellingen en Fontys-studenten de module kunnen volgen.
Nieuwe vaardigheid aanleren
Een bewoner die graag de post ophaalt kan bijvoorbeeld worden aangeleerd om dat zelfstandig te doen. Een verpleegkundige, altijd dezelfde, moet deze vaardigheid daarvoor minstens twee keer per week oefenen met de bewoner. Steeds op precies dezelfde manier, om zo de nieuwe vaardigheid in te slijten.
Meer levenslust, minder onrust
Het levert niet alleen meer levenslust onder bewoners op, ook zag tanteLouise de noodzaak voor onrustmedicatie aanzienlijk afnemen. Binnenblijven is veel risicovoller dan meer vrijheden toestaan, concludeert de zorgaanbieder. Het vraagt om een totaalaanpak met aangepaste domotica, gedrag van werknemers, het gebouw en active ageing. Het is een methodiek die niet zomaar toegepast kan worden, aldus tanteLouise in BN De Stem.