Medicatie kan vaak worden afgebouwd
De kwaliteit van leven is voor kwetsbare ouderen op een gegeven moment belangrijker dan de cardiale medicatie die zij ooit kregen voorgeschreven.
Vandaar dat apotheker ouderenzorg Lucienne van den Boogerd bij medicatiebeoordelingen scherp kijkt welke geneesmiddelen afgebouwd of gestopt kunnen worden. ‘Waar de patiënt blij van wordt, is leidend”, zegt zij in het Pharmaceutisch Weekblad (themanummer hart- en vaatziekten).
Heel erg persoonsgebonden
Een vrouw van 85 wilde graag in de tuin wandelen met haar dochter, maar dat ging niet omdat ze vanwege een te lage bloeddruk steeds zo duizelig werd. “Toen hebben we haar bloeddrukverlager afgebouwd.” De bijwerking verdween en er kon heerlijk worden gewandeld. “Op zo’n moment is de wens van de patiënt belangrijker dan de indicatie.” Bij medicatiebeoordelingen wordt vooral gekeken of baten en schade door de medicatie nog wel in balans zijn. Het afbouwen kan niet altijd bij iedereen. “Het is heel erg persoonsgebonden.”
Soms heel erg immobiel
“Je ziet sommige kwetsbare ouderen in instellingen heel erg immobiel worden”, zegt de apotheker ouderenzorg in het PW. “Ze komen hun stoel niet meer uit omdat ze bang zijn duizelig te worden, te vallen en iets te breken. Hierdoor gaat hun conditie nog verder achteruit. Als door deprescribing de duizeligheid verdwijnt, verdwijnt soms ook hun angst.”
Te veel geneesmiddelen?
Gebruiken de meeste ouderen sowieso niet te veel geneesmiddelen? Van den Boogerd vindt het wat te kort door de bocht om die vraag met ja te beantwoorden. “Sommige patiënten hebben alle medicatie op latere leeftijd nog steeds echt nodig of hechten er heel erg aan.” Voorop staat steeds te kijken of iemand nog wel baat heeft bij een middel in relatie tot de kwaliteit van leven.