Wennen aan nieuwe rol ouderen

Gemiddeld genomen hebben mensen nog ongeveer twintig jaar om na hun pensionering vrij in te vullen.

Toch durven en doen veel mensen weinig met dat gegeven, stelt wetenschapper Jolanda Lindenberg van kennisinstituut Leyden Academy in het Leidsch Dagblad.

Eerder beginnen met nadenken

“Zestigplussers beginnen te laat na te denken over de tijd na het pensioen en over de vraag: wat is nu een zinvolle en betekenisvolle bezigheid voor mij? Mensen kunnen nog heel veel, maar als maatschappij realiseren we ons dat nog te weinig.” Een negatief beeld ontstaat via de media, maar ook doordat ouderen zichzelf soms discrimineren: self ageism. Bovendien proberen we er alles aan te doen het ouder worden uit te stellen.

Alle mensen kunnen leren

Een voorbeeld van de zelfdiscriminatie is het idee dat ouderen niet mee kunnen komen op het gebied van de digitalisering. Volgens onderzoeker Elena Bendien van Leyden Academy is het de vraag of het vermogen om te leren is aangetast door het ouder worden of dat het gaat om een beeld bij ouderen zelf dat ze dit nou eenmaal niet kunnen. “Ik denk dat alle mensen kunnen leren, maar we moeten ouderen helpen om het idee te verwerpen dat ze het niet meer kunnen.”

Waarom leef ik eigenlijk nog

Het gevaar van self ageism is dat het de mentale gezondheid kan schaden. Bendien zegt in het Leidsch Dagblad: “We gaan heus niet dood van deze zelfdiscriminatie, maar we kunnen wel de zingeving van het leven verliezen. De vraag die door deze negatieve denkbeelden ontstaat, is: waarom leef ik eigenlijk nog.”

Zelf actieve rol innemen

Beeldvorming over ouderen veranderen, kan ook door ouderen zelf een actieve rol rol in te laten nemen. Op die manier wordt niet gesproken óver ouderen, maar mét ouderen. Hét voorbeeld van ouderenparticipatie in Leiden is het Ouderenberaad Zorg & Welzijn Zuid-Holland Noord. Dit beraad bestaat uit een groep van twintig vitale, bestuurlijk vaardige 65-plussers die hun perspectief willen inbrengen in de zorg, onderwijs en onderzoek.

Zitting nemen in allerlei organisaties

Theo Roes, een van de ouderen die namens het Ouderenberaad afgevaardigd is naar de landelijke Raad van Ouderen, zegt in het Leidsch Dagblad: “We willen het perspectief van de ouderen naar voren brengen. Dat lukt de ene keer heel goed, de andere keer kan het beter. Iedereen moet wennen aan de nieuwe rol van ouderen in de samenleving. Ik zit dan in het Ouderenberaad, maar het zou helpen als meer ouderen zitting nemen in allerlei Leidse organisaties.”