Veiligheid en sociale cohesie in de wijk
Goed contact met de buren zorgt voor veiligheid en sociale cohesie.
Dat zegt Lou Repetur, programmadirecteur bij Movisie (landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken) in het AD bij gelegenheid van Nationale Burendag.
Uit het Movisie-onderzoek ‘Wij in de Wijk’ blijkt dat buurtinitiatieven, zoals bijvoorbeeld samen een stukje groen onderhouden of een buurtfeest organiseren, een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie in een buurt. Ze gaan volgens Repetur eenzaamheid tegen, bevorderen de participatie van groepen in een achterstandspositie, nemen mantelzorgers zorg uit handen en zetten zich in voor leefbaarheid, gezondheid en preventie.
Impact kan groot zijn
Zelfs als een initiatief op het eerst gezicht wat kneuterig overkomt, kan de impact heel groot zijn, zegt de Movisie-directeur in het AD: Zo werd in het Keizer Karelpark in Amstelveen kantbeschoeiing geplaatst waardoor vogels minder goed uit het water konden stappen. Een bewoner maakte een vogelvlotje, waarna drie basisscholen samen met een natuurdocent meerdere vlotjes ontwierpen. Vervolgens plaatste de gemeente bankjes aan de waterkant, wat weer een mooi wandeldoel werd voor de ouderen in de wijk.”
Spontane verbinding
Daarna bedacht iemand een rondleiding langs de vlotjes, mét een stop bij het bejaardentehuis voor een kopje koffie. Repetur: “Zo is er spontaan meer verbinding gekomen tussen de jongere en oudere generatie in de wijk. De buurt én inmiddels heel de stad is er trots op. Vaak zijn de neveneffecten van een initiatief dus veel groter dan je vooraf bedenkt.”