Zorgmaatje aan Huis

Waar mantelzorg in het verleden vooral onbetaald werk was, heeft daar inmiddels ook de marktwerking haar intrede gedaan.

Sinds enkele weken is er in Friesland een nieuw bedrijf op dat gebied actief: Zorgmaatje aan Huis. De Leeuwarder Courant schrijft hierover.

Groeiende sector

In Fryslân zijn al twee soortgelijke bedrijven actief – Saar aan Huis en ZorgMies – maar volgens zorgondernemer Fleur Verheul van Zorgmaatje aan Huis kan daar nog best eentje bij. “De zorgvraag in de thuissituatie is nu al groot en blijft alleen maar groeien en daarom is er zeker ruimte voor nog een speler in deze markt. Bovendien hebben we toch allemaal weer een eigen aanpak.’”

Sociale activiteiten

Zorgmaatjes – betaalde mantelzorgers – komen bij de ouderen aan huis en ondernemen allerlei activiteiten met de cliënten, zoals boodschappen doen, een ziekenhuis bezoeken of gewoon een wandeling maken. Verpleegkundige handelingen worden aan de thuiszorgmedewerkers overgelaten. De nadruk ligt op sociale activiteiten, maar ook andere werkzaamheden zijn mogelijk, zoals een maaltijd bereiden, de afwas wegwerken of helpen met de administratie.

Veertien vestigingen

Zorgmaatje aan Huis werd in oktober vorig jaar opgericht. Inmiddels zijn er veertien vestigingen die werken volgens een franchiseconstructie verspreid over het land. Per vestiging zijn minimaal twintig zorgmaatjes actief. Verheul heeft in de regio Friesland intussen de eerste zeven zorgmaatjes geworven die klaar staan om aan de slag te gaan,aldus de Leeuwarder Courant.

Betaald uit pgb

De zorg kost 27,50 per uur en die wordt meestal betaald vanuit het persoonsgebonden budget van de cliënt. Een deel daarvan gaat naar het zorgmaatje – vaak studenten, herintreders of gepensioneerden – een deel naar de zorgondernemer en een deel naar de franchisegever Zorgmaatje aan Huis Nederland.