Vooraf verpleegkundig adviesgesprek
“We ontkomen er niet aan om wat aan de instroom te doen”, zegt bestuursvoorzitter Marjo Vissers van VGZ in een reportage van EenVandaag over de druk op wijkverpleging en wonen met zorg.
“Niet iedere vraag moet een medisch antwoord krijgen.” Volgens Vissers kijken we nog veel teveel naar wat er kán qua zorg. “Ik denk dat we te weinig kijken naar wat mensen zelf kunnen en willen.”
Zelf stomazakjes vervangen
Als voorbeeld wijst de ceo van VGZ op het vooraf trainen van mensen die een stoma krijgen. “Die leren we voor hun operatie hoe ze stomazakjes kunnen vervangen. Zo worden zij na hun operatie niet afhankelijk van de thuiszorg zodat we de wijkverpleegkundige elders kunnen inzetten’.
Per week 1,3 uur minder zorg nodig
Een andere manier om de zorgvraag te ontlasten is het vooraf voeren van een zogeheten verpleegkundig adviesgesprek, aldus EenVandaag. Daarin wordt niet alleen de hulpvraag besproken, maar ook wat mensen zelf kunnen en wat hun netwerk kan betekenen zoals familie, vrienden en buren. Volgens VGZ is door zulke gesprekken de zorgvraag is teruggegaan naar gemiddeld 1,3 uur minder per cliënt per week.