Pensioenmigrant heeft zelden spijt

Ouderen die na hun pensioen voorgoed in het buitenland zijn gaan wonen, hebben daar meestal geen spijt van.

De pensioenmigrant, beter bekend als pensionado, is vooral uit Nederland vertrokken vanwege de rust en de ruimte, beter weer, het avontuur en omdat in het buitenland wonen goedkoper is, aldus Trouw. De omgangsvormen zijn in Nederland ook niet zo fijn en de bureaucratie eveneens niet, vinden de pensionado’s. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) onder ruim 6100 Nederlandse pensioenmigranten in verschillende landen.

Wat geld over

Sinds de jaren zeventig is het aantal pensioenmigranten door de toegenomen welvaart, na een kleine dip rond de crisis in 2008, gestegen, aldus onderzoeker Juul Spaan van het Nidi  in Trouw. Mensen worden steeds ouder, blijven vitaler, afstanden zijn gemakkelijker te overbruggen en ook de regelgeving binnen de EU heeft het makkelijker gemaakt om je ergens anders te vestigen. “Voor wie dan wat geld ‘over’ heeft, want dat moet wel als je wil emigreren, is het aantrekkelijk geworden om het geluk elders te zoeken.”

Progressief profiel

Opmerkelijk is dat niet zozeer persoonlijke motieven ten grondslag liggen aan de beslissing om naar het buitenland te vertrekken. Het zijn vooral de kenmerken van het ‘land van aankomst’. “Interessant is dat veel deelnemers een progressief profiel lijken te hebben.”

Had eerder moeten gaan

Mensen zijn heel tevreden over hun migratiebeslissing, ‘zegt onderzoeker Spaan in Trouw,de meesten geven aan dat ze gelukkiger zijn dan voor ze uit Nederland vertrokken. ‘Misschien had ik zelfs eerder moeten gaan’, antwoordden sommigen. Daar staat volgens haar weer tegenover dat anderen misschien teleurgesteld zijn teruggekeerd, maar daar ontbreken de data van.