Wat is nou precies ‘dagbesteding’
De gemeente Almelo incasseerde de afgelopen weken enkele fikse tegenvallers. Zo draaide de rechter vijf afgewezen aanvragen voor een pgb terug. De juridische strijd kost veel tijd en geld.
Dagblad Tubantia schrijft over pijnlijke zaken: het ging niet tussen de gemeente en een zorgbureau, maar tegen inwoners. Kwetsbare mensen, die hun zorg willen inkopen via een pgb. Maar daar stak de gemeente een stokje voor. Onbegrijpelijk, vonden een aantal gemeenteraadsleden, die eisten dat de gemeente onmiddellijk zou stoppen met deze procedures .
Pijnlijke zaken
In vier van de vijf rechtszaken was sprake van een zorgorganisatie die geen contract krijgt van de gemeente, omdat ze niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Diezelfde kwaliteitseisen mag de gemeente niet meer stellen als de zorg wordt betaald uit een pgb. Het leidt in de Twentse zorgwereld tot een verschuiving: zorgorganisaties die een contract mislopen overreden hun cliënten om over te stappen naar een pgb. Door de rechterlijke uitspraken is nu duidelijk dat die praktijk loont, constateert Tubantia.
Mag je meer eisen?
Ondanks die frustrerende conclusie blijft de Almelose wethouder Eugène van Mierlo geloven in de harde aanpak, die inmiddels in alle veertien Twentse gemeenten geldt: “Deze procedures zijn vernieuwend. Ze maken bijvoorbeeld duidelijk wat nou precies de definitie is van ‘dagbesteding’. Als je twintig ouderen bij elkaar zet om koffie te drinken, is dat dan dagbesteding? Of mag je meer eisen als je betaalt met zorggeld?
Leerproces
En welke eisen mag je stellen aan zorgpersoneel? “Op zulke vragen willen wij scherpe antwoorden, zodat we heel gericht kwalitatief goede zorg kunnen inkopen. Toen we in 2015 als gemeenten verantwoordelijk werden voor het zorgdomein was er veel onduidelijk, en dit is allemaal onderdeel van een leerproces”, zegt de wethouder in Tubantia.