Recept voor vitaal oud worden

De Leidse hoogleraar David van Bodegom onderzoekt hoe we vitaal oud kunnen worden. “We zijn plofkippen geworden, we moeten weer scharrelkippen worden”, zegt hij in NRC in een commerciële bijlage van zorgverzekeraar ONVZ.

Wat ‘vitaal oud’ is? Van Bodegom: “Je bent zo oud als je je voelt. Iemand van tachtig hoeft niet oud te zijn. Daarom heb ik het bijna nooit over leeftijd.” Slijtage is een feit, maar het hangt van je leefstijl af of je snel veroudert en ziek wordt. “Vitaliteit is meer dan alleen gezond zijn, het gaat over fysiek en geestelijk welzijn.”

De vier V’s

Hoe we verouderen, hangt af van onze manier van leven, zegt de Leidse hoogleraar in de ONVZ-bijlage bij NRC. Het probleem hierbij zit ‘m niet in de mensen, maar in de omgeving en daar zit dus ook oplossing. Van Bodegom spreekt hierbij over de vier V’s: verwijderen, vervangen, vermijden en voorbereiden.

Ouderdomssuiker

Overgewicht moet echt worden teruggedrongen, zegt Van Bodegom. “Als dat niet gebeurt, dan heeft in 2040 twee derde van de bevolking overwicht en hebben anderhalf miljoen mensen ouderdomssuikerziekte.

Vitality Clubs

Prof. Van Bodegom pleit voor peer coaching. “Een oudere heer vertelde me dat hij samen met buurt- en leeftijdsgenoten aan beweging doet. Vijf dagen per week van 9 tot 10 uur wordt er gewandeld of op een veldje aan ochtendgymnastiek gedaan. Ik heb dit idee overgenomen en ben Vitality Clubs gestart.”

Sociale component

In deze clubs komen mensen uit de buurt samen om te bewegen. Er is geen professionele coach, de bijeenkomsten kosten niets, mensen helpen elkaar en het is een groot succes, aldus Van de Bodegom in de ONVZ-bijlage bij NRC. “Mensen doen mee om fitter te worden, maar blijven terugkomen omdat ze het gezellig vinden. De sociale component is belangrijk.”