Niet automatisch ziek, zwak en misselijk

Na de coronatijd mogen we weer alles, maar ouderen moeten blijven oppassen – zo luidt het devies. Veel 65-plussers hebben elkaar gemist en willen graag van het ‘kwetsbare’ imago af.

Senioren krijgen eigenlijk voortdurend twee boodschappen, aldus een reportage in het Dagblad van het Noorden:  Ja, alles kan weer. Nee, niet voor iedereen. De kwetsbare ouderengroep moet nog altijd voorzichtig blijven.

Tegen elkaar uitgespeeld

Over dat woord ‘kwetsbaarheid’ heeft Sven Stijnman van seniorenorganisatie KBO-PCOB een appeltje te schillen. “Onder alle bevolkingsgroepen zijn er kwetsbare mensen, óók – maar niet per definitie – onder senioren.” Dat de groep soms is weggezet als de oorzaak van ellende, heeft veel ouderen volgens Stijnman ‘pijn gedaan’. “De jongeren zouden worden opgesloten omdat senioren beschermd moesten worden. Door het zo neer te zetten, werden hele bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld.”

Zelf het risico inschatten

Stijnman in het Dagblad van het Noorden: “Als senior ben je kwetsbaarder, maar niet automatisch ziek, zwak en misselijk. Zij kunnen zelf een risicoschatting maken; veel van hen willen het leven weer oppakken. In coronatijd bepaalden anderen soms voor hen wat ze wel en niet konden.” Stijnman merkt dat ouderen vooral blij zijn dat ze weer van alles kunnen. Juist omdat ze lang niet altijd digitaal vaardig zijn, is het voor hen fijn om elkaar weer fysiek te ontmoeten.

Ook zomer is voor senioren keihard

Eenzaamheid was er zeker in coronatijd, weet Stijnman volgens het Dagblad van het Noorden. Evenals angst en onzekerheid over het virus, en vragen over de maatregelen. Om die redenen stond de ouderenhulplijn van KBO-PCOB bij tijd en wijle roodgloeiend. Die eenzaamheid was verdrietig, al benadrukt Stijnman dat het fenomeen onder ouderen niet opeens voorbij is. “Deze zomer zal het er ook weer zijn. Als kinderen en kleinkinderen op vakantie zijn, en de huishoudelijke hulp weg is. Die periode is voor senioren keihard.”