Ouderenzorg niet houdbaar, het moet anders
Over tien jaar zijn er twee keer zoveel mensen met dementie, maar het aantal medewerkers in de zorg is dan op z’n best gelijk. Bestuurder Ton Poos van Vilente wil een maatschappelijk debat hoe we dat gaan organiseren. ‘We moeten een groter beroep doen op familie.’
“We zullen het anders moeten doen”, stelt zorgbestuurder Poos in de Gelderlander.”Het huidige systeem van ouderenzorg is onhoudbaar.” Hij spreekt van een groot maatschappelijk probleem en voelt het als zijn verantwoordelijkheid om mee te denken over en mee te werken aan een oplossing, over de grenzen van zijn eigen organisatie heen.” Collega’s en brancheorganisatie Actiz zien het volgens hem ook zo.
Naar elkaar omkijken
Poos zou willen dat er meer wijken zijn waar mensen naar elkaar omkijken. “Ik was in Barcelona op werkbezoek en waar we ook kwamen: eenzaamheid stond op de agenda. Ik denk niet dat in Spanje meer mensen eenzaam zijn dan hier, maar ze maken het hun probleem. Als daar een pand leeg staat, kijken ze waar de community behoefte aan heeft, wie er kan wonen. Kom daar hier maar eens om.”
Systeem moet soepeler
In Nederland moet je aan allerlei eisen en voorwaarden en vinkjes voldoen voordat je een indicatie krijgt en in aanmerking komt voor een woning, merkt Poos op in de Gelderlander. Of voor zorg. “We hebben onszelf een beetje ‘vast geregistreerd’. Het systeem is sterk gebaseerd op wantrouwen, want er zal maar eens iemand misbruik maken. Dat kan anders, soepeler.”
Beroep doen op familie
Wat we nu al kunnen doen? Poos: “Onze verwachtingen – onze eisen – een beetje minderen als we onze geliefde vader of moeder naar het verpleeghuis brengen. Wij zullen als zorgorganisatie ook een groter beroep moeten doen op familie, vrienden, de omgeving om de helpende hand toe te steken. We kunnen het allemaal niet alleen.”