Seniorengroep speelt De Staatsinjectie
Het is een fictieve maar niet minder realistische voorstelling, met een schrijnend thema, aldus het Brabants Dagblad: De Staatsinjectie, geschreven door Tinie Kardol en Sofie van den Krommenacker, gaat over corona en de rol van ouderen in de samenleving. Vrijdag gaat het theaterstuk in première bij theater Naat Piek in Uden.
“De afgelopen jaren zijn er maar weinig goede theaterstukken geschreven die niet oudbollig zijn en geschikt voor senioren’”, zegt regisseur Sofie van den Krommenacker. Bijna een jaar geleden kwam ze in contact met Udenaar Tinie Kardol, nadat ze een boek van hem had gelezen. Hij vertelde haar dat hij een roman aan het schrijven was met de titel De Staatsinjectie, waarin iemand op hoge leeftijd de hoofdrol vertolkt.
Acteurs op leeftijd
De voorstelling wordt opgevoerd door zes senioren en twee jonge spelers. Dat de spelers op leeftijd zijn, vormde tijdens het repeteren geen belemmering. Integendeel. “Het is heel fijn om met deze groep te werken. Het zijn bijna allemaal ervaren spelers, die kunnen lezen en schrijven met elkaar en ook zelfkritisch zijn”, aldus Van den Krommenacker, die denkt dat de voorstelling vooral volwassen en senioren aanspreekt.
Hoogleraar actief ouder worden
Tinie Kardol is hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel op het vakgebied ‘Active Aging’, actief ouder worden. Hij schreef het boek Ouder worden is niet voor watjes. Ook was hij lid van de Wmo-raad in Uden en was hij directeur van verpleeg- en verzorgingshuizen in Vught. Daarnaast was hij vier jaar raadslid in Uden namens de partij UdenPlus die zich actief inzet voor ouderen in de gemeente Uden (tegenwoordig Maashorst).