Niet elke oudere op beste plek

De overheid stimuleert ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat willen de senioren in Waalre ook, zo bleek uit een enquête.

De samenwerkende ouderenorganisaties in Waalre hielden een informatieve avond waar zo’n 150 belangstellenden naar toe kwamen. Het Eindhovens Dagblad doet daarvan verslag.

Verpleeghuizen kunnen het niet aan

Leo Bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, constateerde dat veel senioren ongeschikt wonen. “We zijn niet allemaal ‘dor hout’ en een probleemgroep, maar langer thuis wonen betekent voor sommigen wel dat er aanpassingen in de woning moeten komen. Anderen hebben hulp in de huishouding en persoonlijke verzorging nodig. En op een zeker moment gaat het er niet meer alleen om of je een fijn huis hebt, maar ook of het nog op de goede plek staat. Verpleeghuizen kunnen de dubbele vergrijzing in ieder geval niet aan. In 2040 zijn 120.000 extra plaatsen nodig. Nou, die komen er niet.”

Ideeën en woonvisies genoeg

Het is een ingewikkeld proces om na te denken over waar, hoe en met wie te wonen, en wanneer er weinig helpende handen zijn. Wel zijn er talloze mogelijkheden: van woningsplitsing tot mantelzorgwoning en van wonen op een serviceflat of in ‘knarrenhofjes’ tot in tiny houses. Bisschops: “Ideeën genoeg en ook woonvisies zijn er genoeg. Maar heeft Waalre een woonzorgvisie?”

Grond steeds schaarser

Wethouder Liesbeth Sjouw zei volgens het Eindhovens Dagblad:  “Als gemeente bouwen we zelf niet, maar wel moeten we woningcorporaties, zorgpartijen en de ouderen zelf betrekken bij het ontwikkelen van die visie. Daarnaast moeten we eens kritisch naar onze regelgeving kijken, want die werkt ons soms tegen.” De wethouder benadrukte wel dat grond schaars is en steeds schaarser wordt: “We kunnen niet iedereen de plek geven die we ze gunnen.”