Efficiënt en minder eenzaam
Het thuis wonen kan de eenzaamheid vergroten en de grote reisafstand tussen zorgbehoevende ouderen bemoeilijkt een efficiënte inzet van zorgpersoneel. Dat zegt topman Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW.
“Bovendien is het maar de vraag of iemand die nu in het verpleeghuis verblijft thuiswonend minder personele inzet zou vragen. Het omgekeerde lijkt eerder het geval.”
Geclusterde woonoplossingen
De Groot reageert op recente uitspraken van minister Conny Helder en constateert daarbij dat zij alternatieve woonzorgvormen niet noemt “terwijl dat juist een oplossing is, ook voor de personeelsproblematiek. Samen met gemeenten en andere betrokken partijen ontwikkelen we in de WSD-regio (Westland, Schieland en Delfland) nieuwe geclusterde woonoplossingen, waarbij ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen met zorgvoorzieningen in de buurt.
Succesvolle nieuwe woonvormen
Woonoplossingen met aandacht voor sociale binding en veiligheid met als bijkomend effect een verkorte reistijd voor de zorgmedewerker, nu de patiënten niet meer versnipperd in de wijk wonen. Naast deze succesvolle ontwikkeling van nieuwe woonvormen, moet de capaciteit in verpleeghuizen wel degelijk uitgebreid worden, voor als het thuis niet meer gaat en zware en complexe zorg in een instelling nodig is.
Behoefte ouderen staat voorop
De minister vergeet volgens De Groot dat we moeten luisteren naar de doelgroep zelf: de ouderen in Nederland. De WSD-regio doet dit al en richt zich daarbij “op het vroegtijdig vergroten van de zelfredzaamheid en weerbaarheid van ouderen en mantelzorgers om hun kwaliteit van leven te verbeteren, de druk op de verpleeghuizen te verlichten en andere zorg zoals acute ziekenhuisopnames te voorkomen. We concentreren ons op de behoeften van ouderen en we focussen op wat iemand nog wel kan en niet op de negatieve gevolgen van het ouder worden.”