Senioren Journaal van maandag 21 februari

Wachtlijsten behandelingen kunnen korter

Particuliere klinieken hebben ruimte om meer patiënten te behandelen. Patiënten moeten vaak lang wachten op een behandeling omdat ze op de wachtlijst staan van een regulier ziekenhuis. Dat geldt volgens Trouw met name voor de behandelingen die vanwege corona het vaakst zijn uitgesteld, zoals staaroperaties, knie- en heupvervangingen en het verwijderen van spataderen.

Hoe seniorvriendelijk is uw gemeente?

“Is het fijn ouder worden in uw gemeente? Zijn er genoeg geschikte woningen voor de groeiende groep ouderen? En kan u straks rekenen op goede zorg. Hoe we de zorg en steun vanuit de gemeente organiseren voor ouderen is een belangrijk thema voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.” Daarom organiseren ActiZ en ANBO een serie debatten onder de noemer: ‘Gemeente aan zet voor goed ouder worden’: 26 februari Eindhoven, 3 maart Lelystad, 9 maart Schagen.

Denkt niemand meer aan onze ouderen?

Natascha van Weezel juichte niet na de persconferentie, schrijft zij in haar column in Het Parool. “Ik vrees namelijk dat we in ons enthousiasme een belangrijke groep vergeten: de ouderen en kwetsbaren.” Na de persconferentie belde zij haar moeder. “Zij wordt dit jaar 71 en is gedurende de hele pandemie voorzichtig geweest. Ze klonk verdrietig: “Ik voel me voor de leeuwen gegooid,” zei ze. “Als ‘oudere’ ben je nu helemaal op jezelf aangewezen. Je hebt het gevoel dat de rest van de maatschappij denkt: die oudjes moeten zichzelf maar beschermen, dat is ons probleem niet.”

Armoede, crisis in de zorg, eenzaamheid

Jan Slagter (68) van Omroep MAX wil de komende jaren inzetten op verbetering van het lot van ouderen in Nederland. Van de drie problemen die er zijn – armoede, crisis in de zorg en eenzaamheid – is eenzaamheid wel de ergste, zegt hij in het Nederlands Dagblad, maar de nieuwe armoede, van ouderen in Nederland, het meest schrijnend. ‘Al vijftien jaar zijn de pensioenen niet meer geïndexeerd. Steeds meer ouderen kunnen echt niet rondkomen.’

Zingen tegen het vergeten

Zorgzangers zingen samen met mensen bij wie zich dementie ontwikkelt. NRC schrijft over opleiding en ervaringen. “Bij een ziekte als Alzheimer blijft het muzikale gebied het langst intact. Door muziek en zang kunnen aangetaste hersenverbindingen weer geactiveerd worden.”

Ouderen streepje voor in Eerste Kamer

Ouderen hebben toch al een streepje voor in de Eerste Kamer, schrijft het FD in een beschouwing waarin wordt belicht hoe de oppositie in de senaat kansen ruikt rond de AOW: in het debat over de regeringsverklaring viel hier 161 keer het woord AOW en 67 keer ouderen, terwijl het woord jongeren slechts 27 keer werd gebezigd.

Seniorencoalitie sterker signaal

“We laten ons horen in verscheidene coalities en stemmen af met andere organisaties”, aldus de KBO-PCOB nieuwsbrief. “Vanuit de seniorencoalitie agenderen we het belang van senioren breed en gebruiken we elkaars kennis en netwerk.” De seniorencoalitie (bestaande uit KBO-PCOB, ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM) laat het geluid horen rond de AOW en de pensioenen. “Met elkaar kunnen we een sterker signaal afgeven.”

Geef stem aan jonge generatie

“Overal waar beleid gemaakt wordt, moet het langetermijndenken de norm worden.” Daarom is ook op gemeentelijk niveau een generatietoets wenselijk, stellen bestuursleden van De Jonge Klimaatbeweging in Trouw. “Deze generatietoets-light zal verschillen van de landelijke variant, maar zal helpen die langetermijnfocus te verankeren in het waan-van-de-dag-beleid.”

Tweede booster 70-plussers?

Minister Kuipers weet volgen de NOS nog niet zeker of 70-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid een tweede boostervaccinatie krijgen. Hij wil het advies van de Gezondheidsraad hierover eerst goed bestuderen en dan volgende week de knoop doorhakken. Het lijkt er wel op dat Kuipers het advies zal overnemen.

Lijsttrekkers met de billen bloot

De Vereniging van Senioren Hillegom (VvSH, voorheen KBO) organiseert op 2 maart een lijsttrekkersdebat. Een van de onderwerpen is de eigen ontmoetingsplek Plein 28 (voorheen Het Pluspunt) die de ouderen in de huidige raadsperiode is afgenomen, zegt de VvSH-voorzitter in het Haarlems Dagblad. “Dat heeft behoorlijk wat kwaad bloed gezet. Wij willen zo’n ontmoetingsplek terug, maar hoe denken de partijen daarover? De lijsttrekkers moeten met de billen bloot.” 

Senioren niet in Kieskompas

In Veldhoven doet Senioren Veldhoven namelijk als enige partij niet mee aan de online stemhulp Kieskompas, een gezamenlijk initiatief van de gemeente en de plaatselijke politiek. Volgens de lijsttrekker heeft haar partij besloten niet mee te doen omdat er bij de andere partijen geen draagvlak bleek te zijn voor het opnemen van een stelling over senioren, aldus het Eindhovens Dagblad. De seniorenpartij  kwam bij de vorige verkiezingen vanuit het niets met vijf zetels in de raad.

Gemakkelijker verhuizen

De gemeenteraad van Amstelveen is unaniem akkoord gegaan met een motie van GroenLinks om maatregelen te onderzoeken om het ouderen gemakkelijker te maken te verhuizen van een te grote woning naar een kleinere. Begeleiding door een seniorenmakelaar en een verhuisvergoeding zou ouderen daarbij moeten helpen, aldus het Amstelveens Nieuwsblad.