Senioren Journaal van maandag 7 februari
Levenstestament steeds populairder
Het laten opstellen van levenstestament is steeds populairder, vorig jaar sloten notarissen er bijna 170.000 af. Een levenstestament is een uitkomst, maar ook niet zaligmakend, schrijft de Telegraaf in een artikel met tips en waarschuwingen. Timing is belangrijk.
KBO Limburg verliest duizenden leden
KBO Limburg verloor in het eerste coronajaar circa tweeduizend leden en in 2021 nog eens “minstens duizend”, aldus de directeur in dagblad De Limburger. Opgeteld is dat ruim 10 procent van het totale bestand.
Liv Inn meer dan wonen alleen
Van de inkoop van koffie tot de selectie van nieuwe bewoners: bij Liv Inn in HIlversum hebben de bewoners zélf de regie. Het is een woongemeenschap voor ouderen, waarbij iedereen zelfstandig woont, maar waar samen leven centraal staat. De Liv Inn komt uit de koker van Habion, die door heel Nederland huisvesting biedt aan ouderen, aldus NH Nieuws.
We zijn rentenierseconomie aan het worden
Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zijn de prijsstijgingen ‘buitengewoon zorgelijk’. ‘Je denkt ogenblikkelijk wat dit betekent voor de koopkracht van de Nederlander met de smalle beurs’, zei hij in Buitenhof. Knot zei ook: ‘Tijdens de coronacrisis zijn de huizen 300 miljard meer waard geworden. Wij zijn een rentenierseconomie aan het worden terwijl we de hardwerkende Nederlander daarvoor laten betalen.’
Deze keer geen briefstemmen
Stemmen per post – het zogenoemde briefstemmen – voor 70-plussers, is voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart geschrapt. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is dat nu niet meer nodig, aldus de Telegraaf nu een groot deel van de mensen van 70 jaar en ouder volledig gevaccineerd is.
Demonstratie AOW en pensioen
Stichting Pensioenbehoud, KBO-Brabant, KBO, ANBO, SP en 50PLUS organiseren een demonstratie op 12 februari in Park Transwijk in Utrecht. “Wij ouderen willen dat de AOW aan het minimumloon gekoppeld blijft en dat de gepensioneerden en spaarders voor een pensioen een volledige compensatie voor de prijsstijgingen krijgen. Dat is hun eigen geld, waar de overheid niets over te zeggen hoort te hebben”, schrijft Peter van Wermeskerken uit Den Haag in het AD. Een AD-lezer uit Friesland reageert: Ik kan met alleen een AOW de reiskosten naar Utrecht niet veroorloven. Misschien is het een idee om een petitie te starten, zodat mensen zoals ik de demonstratie kunnen steunen.
Diversiteit goed voor het woongenot
In Steenbergen werkt woningcorporatie Stadlander samen met gemeente en zorgorganisatie tante Louise aan vernieuwingsplannen voor het centrumgebied, aldus dagblad BN De Stem. “Hoe fantastisch is het voor inwoners als straks alle zorgfaciliteiten laagdrempelig op één plek zitten in het stadshart.” Ouderen moeten er goed en veilig kunnen wonen, maar het is niet goed voor een wijk als er alleen maar senioren wonen. “Diversiteit is goed voor het woongenot.”
Je telt gewoon niet meer mee
Zal het met het pensioenfonds gaan zoals met het ziekenfonds (‘steeds meer betalen voor minder zorg’)? De schrijver van de ‘brief van de dag’ in het AD ziet bij de AOW “weer een greep in het inkomen van de gepensioneerden, waar ik nu ook bij hoor. Ik hou m’n hart vast voor het nieuwe pensioenstelsel dat ons ook door de strot is geduwd. Ik merk het nu ook, je telt gewoon niet meer mee.”
Jongeren niet gewenst in seniorencomplex
DNO Doen voelt zich volgens het Noordhollands Dagblad gegriefd door de opstelling van bewoners van Zuyder-Horn in Den Helder, die zich keren tegen de huisvesting van zeven jongeren in het seniorencomplex. Bewoners bereiden juridische actie voor en vinden het een ondenkbare situatie dat ouderen, van wie sommigen boven de negentig jaar, in hetzelfde complex wonen als alleenstaande tieners en twintigers. “Als ouderen worden we door de overheid vaak voor oplichting gewaarschuwd, maar diezelfde overheid blijkt niet veel beter te zijn.”
KBO’s in gesprek met politieke partijen
Met een discussiebijeenkomst vanavond geven de verzamelde KBO-verenigingen uit de gemeente Sint-Michielsgestel voer aan de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen, aldus het Brabants Dagblad. Centraal staat een manifest waarin de KBO’s de partijen oproepen zich op de hoogte te stellen van de woon-leefwereld van senioren en senioren actief te betrekken bij het seniorenbeleid.
Hoe seniorvriendelijk is Huizen?
Hoe vriendelijk is Huizen eigenlijk voor senioren? Dat is volgens de Gooi- en Eemlander de centrale vraag op 14 februari tijdens de themamiddag van de SOBH (samenwerkende ouderenbonden). De lokale partijen krijgen aan de hand van stellingen de gelegenheid zich te presenteren. De SOBH belooft dat deze aanpak een onverwachte kant van de plaatselijke politiek zal laten zien: ‘Partijen kunnen het verschil maken. Gemiddeld de helft van de stemgerechtigden is boven de 50 jaar en uw stemgedrag heeft dus invloed!’
Breed seniorenoverleg
Op initiatief van de Koepel Gepensioneerden was er een overleg tussen seniorenorganisaties en de binnen diverse politieke partijen actieve netwerken van senioren (uit zowel coalitie als oppositie). Doel van de bijeenkomst was om te verkennen op welke dossiers eventueel samengewerkt kan worden. Afgesproken is om regelmatig bij elkaar te komen. Behalve over pensioenen en AOW kunnen ook thema’s als wonen, zorg en welzijn aan bod komen.
Amstelveen in discussie over seniorenwoningen
Amstelveense ouderen maken zich zorgen over de toekomst. Volgens GroenLinks zijn er wel degelijk ouderenwoningen beschikbaar, meldt NH Nieuws, maar alleen voor ouderen met een dikke portemonnee. “Voor ouderen die het wat minder breed hebben, is er gewoon niks te krijgen.” De wethouder van Wonen is het hier niet mee eens.
Macron afschuw over Orpea en Korian
In Frankrijk liggen Orpea en Korian, allebei groot in de ouderenzorg in verschillende Europese landen met elk meer dan duizend vestigingen, onder vuur. Een reeks politici, onder wie president Emmanuel Macron, heeft zijn afschuw uitgesproken over gesignaleerde misstanden. In Nederland zijn er geen acute signalen, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in het FD. Orpea en Korian hebben hier voet aan de grond, na een (vrij recente) reeks overnames.
Zorgpersoneel van buiten de EU?
Arbeidsbemiddelaars en wervingsbureaus hebben volgens Nieuwsuur plannen om zorgpersoneel van buiten de Europese Unie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uit Aziatische landen, waar vaak juist een overcapaciteit aan zorgmedewerkers bestaat. Minister Conny Helder heeft er begrip voor, maar heeft wel een voorbehoud. “Het is wel belangrijk dat mensen goed gekwalificeerd zijn en voldoende de taal spreken, zodat ze goed kunnen optrekken met cliënten en personeel.”