Senioren Journaal van vrijdag 28 januari
Onrecht der senioren
De Kamer wordt zo snel doorgespoeld dat jonge politici hun veel oudere kiezers niet snappen en in de stress schieten van ‘ontkoppeling’ van de AOW. Zelfs de partijen die het van jonge kiezers moeten hebben, haasten zich om de ouderen te plezieren, aldus EW in een artikel over de leeftijdskloof tussen Kamerleden en hun kiezers. Ministers en Kamerleden hebben een vaag besef dat ze electorale averij oplopen als ze ouderen negeren, maar helemaal snappen doen ze het niet. Dat blijkt volgens EW wel uit het zinnetje in het Coalitieakkoord waarin staat dat het minimumloon en de sociale uitkeringen stapsgewijs met 7,5 procent worden verhoogd ‘behoudens de AOW’. Geen uitleg. Punt.
Hospital-at-home ook in Nederland
Voor ouderen is een ziekenhuisopname op zichzelf riskant, onder meer vanwege het risico op een delier. Een Brits onderzoek laat zien dat een ziekenhuisopname kan worden vervangen door een geriatrische analyse en ziekenhuisbehandeling in de thuissituatie (hospital-at-home). Bianca M. Buurman beschrijft in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde wat ervoor nodig is om deze thuisbehandeling in Nederland te laten slagen. Haar conclusie: ‘Oost west, thuis best’, lijkt te kloppen, zowel met het oog op doelmatigheid, als vanuit het patiëntperspectief.
Proef geslaagd: seniorenmakelaars blijven
Eind 2019 startten de gemeente Zoetermeer en woningcorporaties Vidomes, De Goede Woning en Vestia met de aanstelling van twee gezamenlijke seniorenmakelaars. Na een geslaagde proefperiode van twee jaar is nu besloten om de seniorenmakelaars blijvend in te zetten in Zoetermeer. Ook in Leidschendam-Voorburg en Delft zijn seniorenmakelaars actief voor de gezamenlijke corporaties en gemeenten.
Effect leefstijlprogramma op denkvermogen
De FINGER-NL studie is gestart, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen. Vijf Nederlandse onderzoekscentra zullen samen onderzoeken hoe leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersengezondheid van ouderen. Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er factoren zijn die samenhangen met een hoger risico op achteruitgang van het denkvermogen. Sommige van deze risicofactoren kan men zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl.
Verkiezingsdebat Seniorenraad Veldhoven
Het aantal senioren in Veldhoven groeit de komende jaren flink. Wat gaan de politieke partijen voor deze groep doen na de gemeenteraadsverkiezingen? Die vraag stelt de Seniorenraad op 11 februari aan de Veldhovense politieke partijen. Alle partijen die in maart meedoen aan de raadsverkiezingen hebben hun deelname aan het debat in de raadzaal toegezegd, aldus het Eindhovens Dagblad.
Senioren vrezen voor internetcriminelen
“Senioren doen er veel aan om zo veilig mogelijk te internetten, en ze zijn er best goed in: acht op de tien beoordelen hun vaardigheden met een (ruime) voldoende. Toch is ruim tachtig procent ook weleens bang een fatale internetfout te maken of slachtoffer te worden van internetcriminaliteit.” Dat blijkt uit onderzoek van KBO-PCOPB onder senioren die internet gebruiken. Ruim één op de tien senioren zegt weleens slachtoffer geweest te zijn van internetfraude.
Snel moe? Dan nadert mogelijk het einde
Ouderen die zich bijzonder moe voelen na activiteiten zoals licht huishoudelijk werk of een wandeling van 30 minuten, lopen volgens nieuw onderzoek de komende drie jaar een verhoogd risico om te overlijden. Wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh ontdekten dat oudere personen die behoorlijk moe zijn na deze activiteiten meer dan twee keer zoveel kans hadden om binnen de volgende 2,7 jaar te overlijden in vergelijking met hun leeftijdsgenoten die minder moe werden, meldt Welingelichte Kringen uit Studyfinds.
Smart Sensor in kamer en gang
In samenwerking met Hikvision, een grote leverancier van videobeveiligingssystemen, heeft het Nederlandse technologiebedrijf Kepler Vision Technologies de Kepler Vision Smart Sensor ontwikkeld. Hiermee wordt verzorgend personeel ontlast, zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn van de bewoners van zorginstellingen, aldus het Noordhollands Dagblad. De sensor komt te hangen op de kamer van een bewoner en/of in gemeenschappelijke ruimtes en gangen. De beelden van de sensor worden doorgestuurd naar al bestaande software, volgens het bedrijf ‘de eerste kunstmatige intelligentie die waakt over de gezondheid van mensen’.
Geen optimisme over koopkracht
“De grote pensioenfondsen staan er beter voor dan vele jaren is getoond. Maar het is zeer de vraag of er later dit jaar mag worden geïndexeerd. Bovendien zal een eventuele verhoging de stijgende prijzen zo goed als zeker niet bijhouden.” Daarvoor waarschuwen de gezamenlijke ouderenbonden ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en KBO-Brabant in een reactie op de cijfers van de grote pensioenfondsen. In EenVandaag vertellen Henk en Gerda dat het krap wordt door het uitblijven van indexering.
Nee tegen hogere AOW
Om de AOW’ers te helpen die echt inkomenssteun nodig hebben, is het niet nodig de uitkering van alle ruim drie miljoen AOW’ers te verhogen, aldus een commentaar van het FD. “Armoede onder ouderen komt in Nederland echter relatief weinig voor. De AOW-uitkering alleen is al een stuk hoger dan de bijstand. De huidige gepensioneerden en de mensen die binnenkort de AOW-leeftijd bereiken, hebben bovendien vaker dan vroeger een aanvullend pensioen. Mede daardoor is het gemiddelde inkomen van een huidige gepensioneerde veel hoger dan die van een gepensioneerde twintig jaar geleden.”
Pensioen fopspeen
Pijnlijk voor de gepensioneerden is de tijdelijke regeling die toestaat dat fondsen eerder de pensioenen mogen verhogen, schrijft de Telegraaf in een commentaar, ook als de financiële situatie van het fonds nog wankel is. “Dat klinkt mooi, maar de regeling is zó ingewikkeld dat vrijwel geen pensioenfonds daar veel van verwacht. De regeling, die uit de koker van de PvdA komt, is niet meer dan een fopspeen om in het gevlei te komen bij ouderen.”
AOW dreigt af te glijden naar bijstandsregeling
De AOW dreigt af te glijden naar een bijstandsregeling als deze niet meestijgt met het minimumloon. En dat raakt veel meer Nederlanders dan vaak wordt gedacht, schrijft emeritus hoogleraar openbare financiën Harrie Verbon in de Volkskrant. Met het excuus dat de AOW welvaartsvast is, wordt volgens Verbon de bescherming die de AOW aan de laagstbetaalden bood, langzaam uitgehold. “Wat dit betekent voor de mensen voor wie deze uiteindelijk was bedoeld, laat zich raden.”