Ouder én vaker ziek, gevaarlijke combinatie

In plaats van ruziemaken over de stijgende zorgkosten zou Den Haag beter serieus werk kunnen maken van de strijd tegen overgewicht, zegt arts en verouderingsexpert prof. David van Bodegom in het AD. “We hebben een maatschappij gecreëerd, die mensen ongezond oud maakt.”

“Onze leeftijdsverwachting stijgt al anderhalve eeuw elke tien jaar met tweeënhalf jaar. Eerst werd de meeste winst geboekt door sterfte op jongere leeftijd te voorkomen, de laatste decennia slagen we er vooral in om oudere mensen langer in leven te houden, omdat de zorg steeds beter wordt. Maar intussen worden veel Nederlanders, met name de lager opgeleiden, wel steeds eerder ziek. Begin jaren 80 leefde een man in Nederland gemiddeld 55 jaar zonder chronische ziekten, nu is dat nog maar 45 jaar. We worden dus ouder, maar met meer ziekten. Dat is een gevaarlijke combinatie.”

Veel ouderdomssuiker

Wij zijn het gewoon gaan vinden dat mensen met allerlei kwalen oud worden, merkt de Leidse hoogleraar op in het AD. Kwalen die vaak het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl. “Dik is het nieuwe normaal: nu heeft meer dan de helft van de volwassenen overgewicht, volgens het CBS wordt dat twee derde. Straks hebben we anderhalf miljoen mensen met ouderdomssuiker. Dat ís niet normaal.”

Reservetijd

Worden de oudste mensen ook steeds ouder? Van Bodegom in het AD: “Ja, maar dat gaat niet heel snel. Ook in de zestiende eeuw had je al mensen die honderd werden, al gebeurde het toen minder vaak. Mensen zijn ook niet gemaakt om 120 te worden. Eerder om 65 te worden, in die tijd kun je doen waarvoor je biologisch op aarde bent: kinderen krijgen en ze opvoeden. De rest is reservetijd. Als je zuinig met je lichaam omgaat en geluk hebt, kun je lang meegaan, maar ik denk niet dat het doel moet zijn om 120 te worden, al zijn veel mensen daar wel naar op zoek. Ik ben veel meer geïnteresseerd in de vraag hoe zo veel mogelijk mensen gezond 80 kunnen worden. Dat vind ik nuttiger, en een stuk eerlijker bovendien.”