Verhuisbereidheid hangt af van aanbod

“Wooncrisis, zorgcrisis, pensioencrisis, generatieconflict? Overheden moeten de oorzaak bij zichzelf zoeken in plaats van ‘de ouderen’ als zondebok aan te wijzen. Het te simplistisch te stellen dat ouderen maar moeten doorstromen.” Dat schrijft voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant in het Eindhovens Dagblad.

Wonen en zorg is volgens Bisschops een belangrijk speerpunt voor KBO-Brabant, dat lokaal wordt uitgerold over de provincie. “Zo’n uitrol begint in elke gemeente met bewustwording van senioren zelf; gemeentelijke overheid, woningcorporaties en zorgaanbieders proberen we van meet af aan te betrekken zodat er breed gedragen actieplannen komen. De initiatieven die in Noord-Brabant voortkomen uit deze decentrale aanpak met daarin een belangrijke rol voor ouderen zelf, stemmen optimistisch.”

Polariserend

In dat perspectief acht KBO-Brabant het volgens de voorzitter weinig zinvol en zelfs polariserend om een (of andere) groep als zondebok voor de wooncrisis aan te wijzen. Bovendien is het te simplistisch om te stellen dat ‘de ouderen’ maar moeten doorstromen naar een kleinere woning. “We zien de verhuisbereidheid onder oudere senioren toenemen als er een echt passend alternatief is: woningen die qua locatie, veiligheid, betaalbaarheid en voorzieningen opwegen tegen wat ze moeten achterlaten.”

Veel initiatieven

Tegelijkertijd ziet KBO-Brabant dat jongere senioren al wel meer bezig zijn met hun toekomstige woonsituatie. “De vele gemeenschappelijke wooninitiatieven, de toenemende vraag naar hofwoningen, het erfdelen, woningsplitsing, het zijn allemaal voorbeelden die hier en nu aan de orde zijn in Noord-Brabant en waar gemeenten veel meer prioriteit en medewerking aan zouden kunnen en moeten geven om de gewenste doorstroming op gang te brengen.”