Senioren Journaal van donderdag 20 januari

Huisartsen bezorgd over huisvestingsbeleid

Het huisvestingsbeleid van de gemeente Teylingen leidt tot meer eenzaamheid onder ouderen. Dat schrijven de huisartsen van Teylingen aan de gemeente, mede namens Welzijn Teylingen. Zij wijzen er volgens Bollenstreek Omroep op dat er meer ouderen komen met dementie terwijl juist de voorzieningen in het verleden zijn gesloten. De huisartsen vragen om nog eens te kijken naar het oude concept van aanleunwoning en serviceflats, de ontwikkeling van thuishuizen, zorghofjes en groepswoningen.

Nieuw kabinet te weinig oog voor ouderen?

Het is zorgelijk dat er binnen het kabinet een visie ontbreekt op de vergrijzende samenleving, aldus ActiZ, branchevereniging voor zorgorganisaties over het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. “Hoe ziet het kabinet de toekomst van de zorg voor ouderen? Daar moet de politiek over praten”, zegt Mireille de Wee, voorzitter ActiZ kerngroep Wonen en Zorg.

Wijsheid, bescheidenheid en levenslust

De Volkskrant bestaat 100 jaar en publiceert daarom regelmatig een interview met een 100-jarige. Een lezer schrijft: Alles in de krant valt weg wanneer ik het interview met een van de 100-jarigen lees. Wat een wijsheid, bescheidenheid en levenslust. Volkskrant, ga de komende honderd jaar hiermee door.

Wat doet een ouderenadviseur?

Wekelijks spreekt het FD iemand met een toekomstbestendige baan. Deze week: Judith Hoogeveen, ouderenadviseur bij Stichting Mee. ‘Veel thuiswonende ouderen hebben hulp nodig bij de aanvraag van bijvoorbeeld thuiszorg, woningaanpassingen of vervoersdiensten. De regelgeving is ingewikkeld. Ik verwijs ze naar de juiste instanties.’ Het leuke aan haar functie is voor de ouderenadviseur dat ouderen een dankbare doelgroep zijn, met bijzondere verhalen. ‘Het belangrijkste is dat je goed kunt luisteren en je kunt inleven.’

Stichting Blijven Wonen in Westerwolde

De Stichting Blijven Wonen in Westerwolde SBWW wil dat ouderen in Westerwolde de mogelijkheid krijgen samen een boerderij of ander pand te kopen en er appartementen in te realiseren, meldt Dagblad van het Noorden. Door samen te wonen, kunnen ze elkaar, indien nodig, bijstaan en zo langer in hun gebied blijven wonen. Het bestuur van de SBWW, zelf senioren, hield voor de coronacrisis informatiebijeenkomsten die druk werden bezocht.

Rutte: de zorg anders organiseren

Bij de verpleeghuiszorg wordt er geen geld afgehaald, maar ondanks het stijgend aantal ouderen komt er ook geen extra geld bij, meldt de NOS uit het debat over de regeringsverklaring. In de praktijk betekent dat de verpleeghuiszorg in de toekomst het met zo’n 400 miljoen euro minder doen. Ook omdat het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden, zal er volgens premier Rutte gekeken worden of mensen met “nieuwe technieken” langer thuis kunnen blijven. “We moeten het anders organiseren.”

Ouderenzorg te belangrijk om nu te bezuinigen

Je verbetert de zorg voor onze ouderen niet door tegelijkertijd als doel te stellen dat er bezuinigd moet worden, aldus een AD-commentaar: Dat is de verkeerde volgorde. Ouderenzorg is essentieel. Kijk eerst wat er nodig is, kijk daarna wat haalbaar is en pas daarna of dat eventueel goedkoper kan. Nu gebeurt het andersom.

Koopkrachtreparatie breed gesteund in Kamer

Onder druk van de oppositie én coalitie zegt het kabinet uiteindelijk toe op zoek te gaan naar een koopkrachtreparatie voor met name oudere Nederlanders. Premier Rutte zwichtte volgens Trouw in het debat over de regeringsverklaring na vijf moties over precies hetzelfde onderwerp. Hij gooide de deur naar het schrappen van de AOW-ontkoppeling niet meteen dicht. In de toekomst kan dat nog komen, lijkt hij te willen zeggen. De Koepel Gepensioneerden waarschuwt: als er geen actie vóór ouderen komt, dan zou er wel eens actie dóór ouderen kunnen komen!

Alzheimer tweede lockdown minder problemen

Alzheimerpatiënten en hun naasten zijn nu beter in staat om zich aan te passen aan de uitdagingen van een lockdown. Zij rapporteerden tijdens de tweede lockdown minder psychosociale problemen, zoals angst. Ook voelden ze zich meer gesteund door hun omgeving dan tijdens de eerste lockdown. Dat blijkt uit een studie naar psychosociale gevolgen van de pandemie voor alzheimerpatiënten en hun omgeving, aldus Amsterdam UMC.

Betaalbaar service-complex als tussenvorm

In Sliedrecht pleit burgerraadslid Joop de Vries van het CDA voor een tussenvorm van wonen tussen thuiswonen en een verpleeghuis, meldt Sliedrecht24. De Vries: “Concreet zien we dit wel bij Hof van Sliedrecht, Huis de Merwede, maar dit is een luxe vorm en voor de meesten niet betaalbaar. Het CDA wil dan ook bepleiten een tussenvorm van wonen mogelijk te maken in de vorm van een service-complex met alle noodzakelijke faciliteiten, maar dan wel betaalbaar.”

Met tablets tijd besparen binnen wijkverpleging

Samsung en partner Compaan maken samen beeldzorg in Nederland mogelijk. Compaan faciliteert beeldzorg voor de wijkverpleging met tablets van Samsung. Met deze tablets zegt Samsung bij te dragen aan het ‘digitaal tenzij’ beleid van thuiszorgorganisaties die zich aansloten bij Compaan. Uit nieuw onderzoek onder drie grote ouderenzorg-organisaties (Carinova, BrabantZorg en Sensire) komt naar voren dat ze gezamenlijk in 2021 al 23.000 uur zorgtijd bespaarden.

Doelen uit Dementiestrategie realiseren

Suzan Orlebeke, nu nog werkzaam bij Zorginstituut Nederland, start op 1 maart 2022 als manager bij de directie Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS. Theo van Uum, directeur Langdurige Zorg: ‘Samen met betrokken partijen gaan we de doelen uit de Nationale Dementiestrategie realiseren. En we gaan de administratieve lasten terugdringen, onder meer door een slimmere gegevensuitwisseling. Daarbij houden we oog voor complexe zorgvragen van cliënten die soms tussen wal en schip dreigen te belanden.’

Door bezuinigingen verplegen steeds moeilijker

“Het zorgbeleid in de tehuizen is nog steeds één verzorgende op zes bewoners, wat nog altijd te weinig is”, aldus een zorgmedewerker in de ‘brief van de dag’ in het AD. “Hugo Borst had zich er al sterk voor gemaakt dat één op vier de norm moet worden. Maar in plaats daarvan moet er bezuinigd worden.” De briefschrijver gaat na 33 jaar werken nog steeds met plezier naar haar werk, “al loopt het vaste personeel weg en vindt de nieuwe generatie het te zwaar”.

Bij verkiezingen maar eens thuisblijven

Een AD-lezer vindt “dat de coalitiepartijen ons laten zakken en niet de helpende hand willen bieden. Wij als gepensioneerden gaan niet de barricaden op of leggen met rollators het verkeer plat, maar laten we bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart maar eens thuisblijven.”

Doorwerken na pensioen

“Waarom moet er een verplichte leeftijdgrens aangehouden worden waarop vakbekwame mensen moeten vertrekken als hun pensioenleeftijd is aangebroken? We hebben een groot tekort aan vakmensen”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Sommige beroepsgroepen zijn blij als ze met pensioen moeten, maar er zijn er genoeg die dit niet willen omdat ze nog de energie hebben om door te gaan. Geef de werknemer zelf de keuze om wel of niet te stoppen.”