Senioren Journaal van maandag 17 januari

Oud worden is niet voor watjes

Ageing is not for sissies, zei de Amerikaanse actrice Mae West, die 87 jaar oud werd: Oud worden is niet voor watjes. De Leidse hoogleraar Eline Slagboom verwijst er met een lach naar in een Telegraaf-interview over gezond oud worden: Lang leven is een kwestie van aanleg, maar met leefstijl en medicatie valt winst te boeken.

Steunpakket van Armoedefonds

Vanaf deze week deelt Stichting Armoedefonds 7.500 Ik-Denk-Aan-Jou steunpakketten uit aan ouderen die in armoede leven. Het Armoedefonds vraagt met het initiatief aandacht voor de problematiek onder deze ouderen. Door de prijsstijgingen voor levensmiddelen en energie heeft de groep steeds meer moeite om rond te komen, terwijl het grootste deel van hen geen sociaal vangnet heeft om op terug te vallen.

Dementie zien als terminale ziekte

Dementie is een terminale ziekte, die vraagt om een palliatieve benadering: zorg gericht op kwaliteit van leven. Dat stelt Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde bij Marente, in haar proefschrift . ‘Dementie wordt nog regelmatig als chronische ziekte gezien, terwijl het de levensverwachting aanzienlijk doet dalen.’ Het is volgens Klapwijk makkelijker om keuzes te maken gericht op de kwaliteit van leven, als je weet dat iemands levensverwachting beperkt is, zegt zij in Medisch Contact.

Gepensioneerden: de maat is vol

Geen verhoging van de pensioenen, loskoppelen van minimumloon en AOW en nu blijken de ouderen er als enige groep ook in koopkracht op achteruit te gaan. Bij de ouderenbonden is volgens de Telegraaf de boot flink aan. In het debat over de regeringsverklaring krijgt het kabinet deze week te maken met forse kritiek van rechtse én linkse oppositie. Volgens de Koepel Gepensioneerden stapelt de onvrede zich al veel langer op en heeft het kabinet nu een vuur aangestoken dat niet meer uitgaat.

Met premantelzorgwoning er klaar voor zijn

Een loods in de achtertuin verbouwen tot een woning voor als je ouders ooit mantelzorg nodig hebben? Zo’n premantelzorgwoning is de oplossing voor Mart en Tiny (beiden 73). “We hebben op dit moment geen zorg nodig, maar we willen er klaar wel voor zijn”, zeggen ze bij RTL Nieuws. Daarom verbouwen ze de loods naast hun huis (waar hun dochter met haar gezin komt wonen) tot een premantelzorgwoning is. De gemeente Horst aan de Maas gaf een vergunning. Vanwege de mogelijke zorg in de toekomst, maar ook vanwege de vastgelopen woningmarkt, legt wethouder Rudy Tegels uit.

Code zwart koste wat kost vermijden?

De lockdown heeft als belangrijkste doel code zwart voorkomen. Hoog tijd voor een debat over de vraag of we dat ervoor moeten over hebben, schrijft de Nijmeegse hoogleraar Rob Baltussen in Trouw. “Het is hoog tijd dat het debat over het coronabeleid breed wordt gevoerd. Centrale vraag daarbij is of we onze sterfelijkheid en de grenzen aan de zorg onder ogen durven zien en willen kiezen voor de kwaliteit van de samenleving als geheel. Het coronavirus gaat ons immers allemaal aan.”

Advies van Amstelveense 80-plussers

Toen het duidelijk werd dat het Burgerbelangen Amstelveen (bbA)-verkiezingsprogramma ook meer aandacht ging besteden aan de noden van de oudere Amstelveners is een aantal echt oudere bbA-ers gevraagd om vanuit hun eigen ervaring eens te noteren waar het in Amstelveen voor de 70-plussers aan schort. Op Amstelveenblog zetten vier tachtigers, die de kieslijst van bbA staan, de problemen op een rij. ‘Er wordt vaak gezegd: het rijke Amstelveen. Welnu, als dat zo is dan is die rijkdom niet gericht op het ouder worden.’

Wijs ouderen niet voor alles aan als schuldige

Als een van de oorzaken van de wooncrisis werd genoemd dat ouderen te lang in een te groot huis blijven wonen. Een nieuw, slecht hoofdstuk in het boek ‘Ouderen zijn de schuldige’, schrijft Gusta Willems van seniorenorganisatie KBO-PCOB in het AD: een boek met meerdere hoofdstukken. Voor 2022 en daarna wenst Willems dat Nederland een fijn land is om oud te worden: Het nieuwe kabinet heeft hopelijk niet voor niets als motto ‘Omzien naar elkaar’ gekozen.

Mensen met alzheimer nu harder achteruit

Naar aanleiding van opmerkingen dat jongeren ook zwaar lijden, schrijft een AD-lezer dat hierbij vergeten wordt “dat jongeren nog een leven voor zich hebben. Er komen nog prima jaren aan. Het leven van ouderen – mijn man heeft alzheimer, zelf ben ik 82 – staat ook op z’n kop. Ons zangkoor ligt al maanden op z’n gat, theater of concerten zijn niet te bezoeken. Doordat mijn man de prikkels mist, gaat hij snel achteruit. Dit zijn niet zoals bij jongeren de eerste levensjaren maar de laatste.”

Lichaamsgeur is een taboe

Oude mensen ruiken anders. Een geuronderzoeker aan de Universiteit Utrecht omschrijft de geur van oude mensen in NRC als ‘een beetje weeïg, zacht en wat vettig. Niet per se onaangenaam’. In de Volkskrant stelde een lezer onlangs de vraag of ze haar ouders (eind zestig) moest waarschuwen voor hun ‘typische oudemensengeur’. Lastig, vindt de geuronderzoeker. ‘Lichaamsgeur is een taboe. Eigenlijk zeg je dat iemand stinkt of zich niet goed verzorgt.’ Het verbaast de geuronderzoeker niet dat er geen deodorant is voor wat je toch als een groeimarkt kunt zien: Wie koopt er nou een deo voor oude mensen?

Ontzorgd Wonen Groep opgeknipt

Drie van de vier ouderentehuizen van de failliete Ontzorgd Wonen Groep hebben sinds kort een nieuwe eigenaar en kunnen zorg blijven aanbieden. Dat meldt het FD. Uit het eerste faillissementsverslag van de curator blijkt dat het bewerkstelligen van een doorstart niet makkelijk was. Hoewel ruim dertig partijen interesse toonden, werd de keus uiteindelijk beperkt, met name door de harde opstelling van vastgoedeigenaren.

Veel te weinig openbare toiletten

Gemeenten moeten werk maken van meer publiek toegankelijke toiletten, stelt Julius op de Beke (oud-beleidsmedewerker bij de Europese Commissie op het terrein van sociale insluiting en armoedebestrijding) in NRC. “Zonder openbare toiletten zijn veel mensen letterlijk aan hun huis gekluisterd. Denk aan ouderen, mensen met een beperking en ouders met kleine kinderen.” Gebrek aan geld kan volgens Op de Beke het probleem niet zijn als je weet dat er een beroep gedaan kan worden op 6 miljard coronasteun uit Brussel.

Zeven op de tien wil weer met vakantie

Acht op de tien Nederlanders willen dit jaar minstens één keer op vakantie, vooral dicht bij huis, meldt de ANWB in het AD. De animo om op vakantie te gaan is onder jongeren het grootst. Ruim negen op de tien willen zeker weg, onder ouderen is dat ruim zeven op de tien.