Senioren Journaal van woensdag 12 januari

Politieke druk rond koopkracht ouderen

Gepensioneerden zijn volgens het AD de enige groep die er de komende jaren in koopkracht op achteruitgaat. Zij moeten de komende jaren rekening houden met een daling van 0,4 procent per jaar, meldt het CPB. De Telegraaf constateert dat voor gepensioneerden de gemiddelde koopkracht in de komende vier jaar met meer dan anderhalf procent achteruit zal kachelen. Ouderenorganisaties protesteren luidkeels. Vooral de ontkoppeling van de AOW met het minimumloon is voor hen een dolkstoot in de rug. De NOS verwacht dat de koopkracht van ouderen een belangrijk onderwerp zal zijn in het debat over de regeringsverklaring. De fractieleiders van CDA en D66, met het sussen van de AOW-opstand in eigen kring als eerste klus, zijn volgens het AD bereid met de ouderen te praten. PvdA en JA21 zijn tegen de ‘ontkoppeling’ van de AOW, zeggen de leiders van deze partijen tegen Nieuwsuur. Daarmee komt die maatregel uit het regeerakkoord op losse schroeven te staan, gezien de positie van die partijen in de Eerste Kamer.

Nieuwe koers ANBO

ANBO wil nog meer dan vroeger een vereniging zijn van, voor en door de leden. “Een belangrijke rol hierin speelt ons nieuwe digitale ontmoetingsplatform, ANBO Trefpunt.” Daarnaast wil ANBO op lokaal niveau zichtbaarder worden. Directeur-bestuurder Anneke Sipkens licht de nieuwe koers toe: ‘ANBO is belangrijk als kennis- en informatiepunt voor ouderen. Maar tegelijkertijd gaan we meer de verbinding zoeken met leden.’

Kabinet, kom met antwoord op vergrijzing

“De overheid heeft geen goed antwoord op de toenemende vergrijzing. De gebrekkige doorstroming op de woningmarkt laat dit pijnlijk duidelijk zien.” In een brief roepen de gezamenlijke ouderenorganisaties het nieuwe kabinet op “om de demografische trends niet langer te negeren. ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, KBO-Brabant en NOOM vragen het nieuwe kabinet om anticiperend vermogen, een integraal beleid en daadkracht.

Zorgvisite kan niet in 20 minuten

Van de consulten voor mensen die chronische zorg krijgen, wordt door Zilveren Kruis voortaan 15 procent vergoed aan administratietijd. Voor de rest moet de praktijkondersteuner zichzelf terugverdienen. Dat kan volgens huisartsen alleen als je rekent op twee consulten per uur, is te lezen in Zorgvisie. “Geen enkele praktijk krijgt dat zo strak geregeld. Een visite bij een oudere kost een uur en geen 20 minuten.”

Een wijk om goed oud te worden

Zorgen dat ouderen langer in hun eigen wijk kunnen blijven wonen en manager blijven van hun eigen leven: dat is het doel van het Ouderen Zorg Netwerk Dichteren in Doetinchem. ‘Welzijn is minstens zo belangrijk als goede medische zorg.’ Uit vooronderzoek door studenten van de Hogeschool Arnhem (HAN) bleek, dat Dichteren een wijk is waar allerlei voorwaarden aanwezig zijn om goed oud te worden, vertelt de projectleider. ‘Maar er is meer nodig om de vitaliteit en de zelfredzaamheid te behouden.’

Kapper wil ontheffing voor haar wassen

De Utrechtse kapper Raymond van der Vlist wil zijn kapsalon volledig openen maar zolang dat niet kan, wil hij op z’n minst het haar van ouderen wassen, vertelt hij bij RTV Utrecht. “Ik krijg schrijnende belletjes van ouderen die al weken hun haar niet hebben gewassen. Weet je hoe de hoofdhuid er dan uitziet?” Van der Vlist waste afgelopen week de haren van zijn 91-jarige schoonmoeder en plaatste een foto van het tafereel op social media. “Je ziet aan alles dat ze blij is dat ze weer met een net krulletje in haar stoel zit.”

Kantoorpanden ombouwen voor senioren

Volgens een woonspecial van Van Bruggen Adviesgroep is er tot 2040 behoefte aan 600.000 extra woningen voor senioren. “Met de stijgende leeftijd zal er steeds vaker behoefte zijn aan woningen die nog specifieker gericht zijn op senioren.” Van Bruggen ziet volgens amweb ook een oplossing in het ombouwen van kantoorpanden tot seniorengemeenschappen waarbij er ook extra voorzieningen zijn voor de vitale senioren. Of de optie van het verruimen van de mogelijkheden om een recreatiewoning als volwaardige woning te gebruiken.

Coördinatiepunt acute ouderenzorg West-Brabant

Veel ouderen belanden na een crisissituatie op de spoedeisende hulp of worden in het ziekenhuis opgenomen. Vaak is dit niet de meest geschikte plek voor deze mensen om te herstellen. Bovendien bezetten zij onnodig een ziekenhuisbed. Sinds juni pakken de zorgorganisaties in West-Brabant dit anders aan dankzij Het AanmeldPortaal. Dit is een centraal coördinatiepunt dat 24/7 inzicht geeft in de beschikbaarheid van verpleeghuisbedden.

Blijf in bed en ontlast de zorgsector

Er bestaat geen Fall Management Team, ook al zijn er in de afgelopen vijf jaar een kleine 25.000 mensen door een val om het leven gekomen, schrijft Leon de Winter in een column over het OMT in de Telegraaf: Als je de 65 gepasseerd bent, stijgt de kans op overlijden door Covid-19. Dat gebeurt ook met vallen. Deskundigen uit het OMT denken volgens de columnist: mensen die lopen kunnen vallen, dus is de conclusie dat mensen die 65 jaar zijn geworden alles in het werk moeten stellen in bed te blijven. “Wees verstandig, blijf in bed en ontlast de zorgsector! Dit zal het aantal botbreuken tot nul reduceren.”

Toegankelijke Woningmarkt

Om het woningtekort terug te dringen moet er veel gebouwd worden. Aan wat voor soort woningen is er behoefte? En is dat veranderd onder invloed van corona? ESB publiceert vandaag een artikel, dat deel uit maakt van het project ‘Toegankelijke Woningmarkt’, met als conclusies: Jongeren willen groter wonen met tuin, ouderen kleiner en gelijkvloers; bouwen voor ouderen kan de doorstroom op de woningmarkt verbeteren; de coronapandemie heeft de woonvoorkeuren veranderd – en Nederlanders denken dat dit permanent is.

Dan maar hypotheek oversluiten

Het aantal aanvragen voor de oversluiting van een hypotheek was in het afgelopen kwartaal bijna dubbel zo hoog als een jaar eerder. Vooral meer 55-plussers laten hun hypotheek vastzetten tegen de huidige lage rente, meldt de Hypotheker in de Telegraaf. De adviesketen wijt de relatief sterke stijging bij oversluitingen onder ouderen mede aan het gebrek aan geschikte seniorenwoningen: “Daardoor wordt veel vaker gekozen voor het oversluiten van de hypotheek in plaats van het kopen van een nieuwe woning.”

Slopen, bouwen en doorstromen

Het leegstaande zorgcentrum Hoge Hof in Herveld maakt plaats voor nieuwbouw. Er komen 42 rijtjeswoningen en appartementen. Woonstichting Valburg hoopt met de nieuwbouw, die deels voor senioren is bedoeld, ook de doorstroming in het woningbestand op gang te brengen, aldus De Gelderlander. ‘Ouderen die al bij ons huren en een grote woning achterlaten krijgen voorrang bij de toewijzing.