Senioren Journaal van dinsdag 4 januari

Ouderen door coronacrisis dubbel gepakt

Heeft de coronacrisis gevolgen voor het dagelijks leven van ouderen? “Wat denkt u zelf?”, vraagt hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp enigszins verontwaardigd op deze vraag van NRC. “Dat is toch logisch?” Ouderen worden volgens hem dubbel gepakt; niet alleen zijn ouderen zoals iedereen slachtoffer van de vele beperkende maatregelen in de afgelopen bijna twee jaar. Maar bovendien dragen ouderen een last die jongere generaties niet dragen: het risico op overlijden. “We moeten generaties niet laten concurreren over wie het meest lijdt. Maar het verschil tussen ouderen en jongeren is dat de ouderen er dood aan gaan en de anderen niet.”

Meer sterfte door eenzaamheid?

“Er zijn meer ouderen overleden dan normaal en echt niet allemaal door corona. Ik heb het vermoeden dat dit ook door eenzaamheid komt”, zegt een bestuurslid van stichting Elim Vitaal en Actief in Dagblad van het Noorden. Ouderen kunnen bijna nergens meer naar toe en ook worden zij amper meer bezocht. Ook dementie zou een gevolg kunnen zijn van eenzaamheid. Een oud-huisarts in het bestuur “zegt zelf mee te maken hoe ouderen door eenzaamheid in 3, 4 maanden tijd dementeren”.

Allemaal kop in het zand

“Er moet een omslag komen in het denken”, zegt bestuurder Aline Poolen van ZorgAccent in dagblad Tubantia: Ouderen moeten veel vroeger nadenken over hun toekomst. Hoe wil je oud worden, wat en wie heb je dan nodig? “Je kunt niet meer alles bij de zorg neerleggen.” Het is volgens de Twentse zorgbestuurder vreemd hoe weinig er over deze problematiek in het nieuwe regeerakkoord staat. “Toen ik op de lagere school zat, zagen we de vergrijzing al aankomen. Maar we steken allemaal onze kop in het zand. Het hele kabinet schrijft er niet over. Ik vind het echt bizar.”

Zet senioren in bij tekort personeel

Het is onmiskenbaar dat veel AOW- en pensioengerechtigden na hun recente pensionering nog graag een of meerdere dagdelen per week in hun vakgebied willen blijven werken dan wel op afroep beschikbaar zijn, schrijft Jan Daems uit Diepenveen in de Telegraaf naar aanleiding van grote personeelstekorten. Het ontbreekt ze alleen aan een landelijk digitaal platform waar vraag en aanbod tezamen komen. Daems pleit voor een platform bij het UWV voor gepensioneerden en werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures.

Verhoging pensioenen in zicht

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in december beduidend beter voor komen te staan, vooral dankzij de gestegen rente op de financiële markten. Dit blijkt volgens het ANP uit cijfers van onderzoeksbureau Aon: de gemiddelde dekkingsgraad is gestegen van 111 naar 115 procent. Het FD constateert dat verhogingen van pensioenen in zicht komen. ‘Voor gepensioneerden die een aantal jaren er niets bij hebben gekregen, is dit hoopgevend’, zegt een consultant in deze krant.

Mantelzorgers geen infuus laten aanleggen

Het lijkt zo’n goed idee om de zorg te ontlasten: de opleiding die het Maastrichtse UMC aan mantelzorgers wil geven. Maar ouderenpsycholoog Noud Engelen, voorzitter Platform Mantelzorg Limburg, waarschuwt in Trouw voor extra spanningen tussen mantelzorgers en patiënten. “Wellicht is het opzetten van specifieke vrijwilligersteams bestaande uit ex-medewerkers uit de zorg, een betere optie om acute capaciteitsproblemen in de thuiszorg op te vangen.”

Zelf handige, kleine oplossingen bedenken

In Enschede zijn de eerste bijeenkomsten gehouden met ouderen die zelf gaan bedenken welke handige, kleine oplossingen hun leven makkelijker kunnen maken. En straks kunnen ze die zelf gaan maken in een van de openbare bibliotheken in Twente. Later moet dat in het hele land mogelijk worden. Actiz, de brancheorganisatie voor zorginstellingen, ANBO en de Universiteit Twente hebben dit project samen opgezet.

Familieplatform Hello 24/7

Hello 24/7 speelt in op de behoefte van ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en ondersteunt families, vrienden, buren en mantelzorgers met een breed aanbod van dienstverlening, aldus deOndernemer. “Centraal staat de speciale Hello 24/7-app voor het informele netwerk rond de thuiswonende oudere. Daarnaast is er een scala aan handige diensten en privacy-vriendelijke oplossingen voor personenalarmering.” Hello 24/7 is er speciaal voor de kinderen (veelal 45 en ouder) van wie de kwetsbare ouders zelfstandig wonen, maar wél wat hulp kunnen gebruiken.

Drie jaar Raad van Ouderen

De belangrijkste opdracht van de Raad van Ouderen is het gevraagd en ongevraagd adviseren aan de minister van VWS. De minister wilde praten met ouderen en niet óver ouderen. “Na de oprichting drie jaar geleden heeft de Raad van Ouderen veel bereikt: advies gegeven en thema’s op de kaart gezet Naar aanleiding van dit driejarig bestaan van de Raad is een magazine uitgebracht. Een terugblik over de afgelopen jaren en een blik op de toekomst.

Grijze huizen

Meer dan de helft van de gemeenten wees naar de ouderen als belangrijkste oorzaak van de ‘wooncrisis’. Genoeg brandstof voor een lekker generatieconflictje, maar interessanter is volgens FD-columnist Anna Dijkman de vraag waarom ze niet verhuizen. “De vergrijzing is misschien wel de belangrijkste ontwikkeling voor de woningmarkt. Hebben ouderen behoefte aan appartementen? Aanleunwoningen? Zorghofjes? Of willen ze graag in hun huidige woningen blijven? Dat moeten we goed in kaart hebben voor we 1 miljoen woningen uit de grond stampen.”

Zorg dat je doelen nooit opraken

De mate waarin mensen in het algemeen en ouderen in het bijzonder een doel of doelen hebben die richting en betekenis aan hun leven geven is volgens René Diekstra mede sterk bepalend voor hun gezondheid en levensduur, schrijft hij in het AD. Diekstra ijvert er daarom voor aan alle ouderen de toegang tot een levensdoel-interview en advies/opstart te geven. Zijn advies: zorg dat je doelen nooit opraken!

Enschede meerdere seniorenhofjes

In Enschede is een vereniging, die inmiddels zo’n honderd leden heeft, op zoek naar meerdere plekken in de stad waar in samenwerking met woningcorporaties en gemeente een seniorenhof gebouwd kan worden. De vereniging streeft naar vier hofjes op verschillende plekken in de stad, met elk twintig tot dertig huizen, aldus dagblad Tubantia. Probleem is vooral het vinden van locaties.

Zorg met focus op de mens als geheel

Integrale zorg leveren aan thuiswonende kwetsbare ouderen met aandacht voor hun gezondheid én welzijn. Dat was het doel van een project met twee Interprofessionele Leer- en Innovatienetwerken in de regio Amsterdam. Nu 2,5 jaar verder zijn de uitkomsten bekend van deze leergemeenschap waarin Inholland-studenten intensief samenwerken met mbo’ers en het werkveld. “Het project is zo goed ontvangen dat we nu zonder subsidie verdergaan.”

Niet doorstromen maar ínstromen

“Je hoeft ze toch niet uit hun huis te pesten”, schrijft Paul Laseur in een BNR-column over ouderen. “Verleiden is veel effectiever. En mag het wat creatiever, misschien? Denk nu eens buiten de paden van een traditionele wooncarrière. Niet doorstromen maar ínstromen. Drie of vier generaties gezellig onder één dak, met familie, vrienden of nieuwe huisgenoten. Vérbouwen in plaats van bíjbouwen. Maak het splitsen van grote woningen eenvoudiger. Meer mensen op één adres.”

Overheidswebsites moeten beter toegankelijk

Van 32 overheidswebsites die diepgaand zijn onderzocht op toegankelijkheid, is geen enkele website volledig toegankelijk. Dit blijkt uit de ‘Monitor Toegankelijkheid 2021’. Van de 8 overheidsapps die zijn onderzocht, blijkt slechts één app volledig toegankelijk. De lijst van 32 websites en 8 apps werd samengesteld in overleg met maatschappelijke organisaties, waaronder KBO-PCOB.