Hoe prikkel je verhuisgeneigde senioren

Zeven op de tien ouderen in Breda voelen er niets voor om op korte termijn te verhuizen naar een andere woning. “Teleurstellend, maar een reëel beeld van de huidige situatie.” Zo reageert wethouder Daan Quaars (Bouwen en Wonen, VVD) in dagblad BN De Stem op de uitkomsten van een onderzoek dat is gedaan naar het woongedrag en de woonwensen van de ongeveer 29.000 Bredanaars die ouder zijn dan 55 jaar.

Anders en actiever triggeren

Volgens de onderzoekers van adviesbureau Sprinco Urban Analytics zijn er in Breda zo’n duizend ouderen die wél wil verkassen. Maar hun probleem is dat er in het bestaande aanbod niets van hun gading te vinden is. En daar ziet Quaars, ondanks zijn eerste teleurstelling, een kans. “Dit betekent namelijk niet dat ze nooit willen verhuizen”, constateert de wethouder in een brief aan de gemeenteraad. “We zullen ze alleen op een andere, actievere manier moeten triggeren om die stap te maken.”

Liever grondgebonden woning

De kunst is om juist voor deze ‘verhuisgeneigde senioren’ snel geschikte woningen te bouwen. Maar het heeft volgens de onderzoekers geen zin om dan maar meteen duizend appartementen neer te zetten. Want de helft van de Bredase ouderen wil niet naar een flat. Ze hebben liever een grondgebonden woning, zolang het maar geen traditionele eengezinswoning is. Wel aantrekkelijk zijn knarrenhofjes, patiowoningen eventueel met gemeenschappelijke voorzieningen, en ook kleine vrijstaande huizen.

Taskforce Doorstroming Breda

Ook een ‘verhuiscoach’ en voorrang bij populaire woningen kunnen helpen, aldus BN De Stem. Verder kunnen woningcorporaties een speciale korting op de huur van een nieuwe woning geven. Een nieuw huis pakt voor veel senioren namelijk duurder uit. Een ‘prijsprikkel’ helpt ze om toch de sprong te wagen. Om de woningmarkt van het slot af te krijgen, richt wethouder Quaars op korte termijn een Taskforce Doorstroming Breda op.