Senioren Journaal van maandag 3 januari

Alkmaarse raad steunt Senioren Partij

Na jaren van vergeefs soebatten heeft de Senioren Partij Alkmaar (SPA) zelf maar een beginnetje gemaakt met een heus seniorenbeleid. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunt SPA hierin, meldt het Noordhollands Dagblad. Het college antwoordde steevast dat het seniorenbeleid een vast onderdeel is van alle beleidsterreinen van de gemeente. De raad wil nu alles op een rijtje met daarbij de bedragen. Ouderenorganisaties zouden moeten helpen bij de analyse.

Hoe de woningcrisis oplossen

De belangrijkste oorzaak van de woningcrisis in ons land is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen, zoals appartementen. Als dat soepel zou verlopen, zou de woningmarkt er een stuk beter voor staan. Dat zegt een meerderheid van gemeenten (55 procent), grote en kleine, in antwoord op vragen van de NOS en de regionale omroepen. Ouderenbonden reageren als door een wesp gestoken op het bericht dat honkvaste ouderen debet zouden zijn aan de woningcrisis, schrijft het AD over de reacties van ANBO en KBO-PCOB. “Het zijn de gemeenten die geen visie hebben.” Ook de Koepel Gepensioneerden reageert: Betrek senioren bij het oplossen van de wooncrisis.

Beschermvrouwe van ouderen

Conny Helder (VVD,1958) is de nieuwe minister voor Langdurige Zorg en Sport. Ze is politiek onervaren, schrijft de Volkskrant, maar werkt al een mensenleven (veertig jaar) in de zorg, met name in bestuursfuncties. Sinds 2020 is ze ook bestuurder bij Actiz, de brancheorganisatie ouderenzorg. Ze profileerde zich in die hoedanigheid tijdens de coronacrisis als beschermvrouwe van ouderen en is van mening dat er tijdens de crisis te veel wordt gekeken naar de problemen op de ic, waardoor andere sectoren zijn verwaarloosd. Haar zorgvisie: meer handen, meer panden, meer innovatie.

Behoeftelijn succesvol

De Behoeftelijn, een kleine knop waarmee senioren eenvoudig met de stichting in contact kunnen komen, werd in 2020 als proef ingezet en bleek een succes. Dit jaar ‘draait’ de thuisknop voor het eerst op volle toeren bij senioren in de Schiedamse wijk De Gorzen. In 2021 is volgens AD Rotterdams Dagblad de knop ruim vierhonderd keer ingedrukt. De meeste hulpvragen gaan over boodschappen, het repareren van bijvoorbeeld een lamp of gewoon contact leggen.

Pauw over eerlijke pensioenen

‘Hoe kunnen we zorgen voor de ouwelui?’, zingt de huisband van het tv-programma Scheefgroei vandaag. Want vanavond onderzoekt Jeroen Pauw hoe eerlijk de pensioenen verdeeld zijn. De studio zit vol met zestigers, allemaal met een eigen verhaal. Pauw noteert aan het einde van de aflevering vier punten waar het nieuwe kabinet mee aan de slag kan om de ongelijkheid tussen rijken en armen te verkleinen. Scheefgroei, bnnvara, npo 1, 21.26-22.28 uur.

‘In je Uppie’: in gesprek over levensthema’s

Ouder worden is een persoonlijk proces waarin ouderen zich heel alleen kunnen voelen, schrijft BN De Stem. De gemeente Etten-Leur en Surplus starten daarom met ‘In je Uppie’. Met behulp van deze methodiek gaan ouderen samen in gesprek over onderwerpen, waarover ze normaal niet zo snel praten, maar die er wel toe doen als je ouder wordt.

Amsterdam schrapt AOV-pas

Sinds1 januari is er in Amsterdam geen AOV-pas meer voor 75-plussers zonder beperking. Daardoor kunnen ouderen niet meer goedkoop met speciaal openbaar vervoer reizen, tot woede en verdriet van belangenvertegenwoordigers, meldt Het Parool. “Het is werkelijk een schande hoe ouderen opnieuw worden gepakt,” zegt de Partij van de Ouderen.

Verhuisgeneigde senioren prikkelen

Zeven op de tien ouderen in Breda voelen er niets voor om op korte termijn te verhuizen naar een andere woning. “Teleurstellend, maar een reëel beeld van de huidige situatie”, zegt de wethouder. Duizend ouderen willen wél verkassen en daar ziet hij een kans. Maar hoe trigger je die verhuisgeneigde senioren? Hoe dan ook komt er een Taskforce Doorstroming Breda.

Senioren Overleg Gestel stopt

Het Senioren Overleg Gestel is gestopt met zijn activiteiten voor ouderen in de negen Gestelse wijken. Vergrijzing binnen de club en een dalend ledenaantal zijn de oorzaken, aldus het Eindhovens Dagblad. Begonnen met zeventien leden, telde de stichting SOG op het laatst nog maar acht mensen. Hun leeftijd varieert van 72 tot 84 jaar en er was geen enkele aanwas van nieuwe leden, alle inspanningen van het bestuur ten spijt.

BesteBuurBraassem snel van de grond

“Wat zou het leuk zijn om gezamenlijk oud te kunnen worden in een project waarin je een beetje een oogje op elkaar kunt houden.” Nog geen drie jaar nadat twee echtparen uit Roelofarendsveen en Nieuwe Wetering die wens uitspraken, is de realisatie van dit zelfbouwproject nabij, meldt het Leidsch Dagblad. “Senioren van nu willen niet meer ongevraagd ergens in worden gestopt. Of in een hokje worden weggeduwd. Het is echt een trend, die ook gemeenten veel kansen biedt”, zegt de initiatiefgroep BesteBuurBraassem.

Veilig ventileren voor senioren

Er moet snel een taskforce ventilatie komen om zorginstellingen, buurthuizen en dagbestedingen voor ouderen beter tegen Covid te beschermen, betoogde KBO-PCOB in een opiniestuk in de Telegraaf. “Senioren verdienen veilige lucht.”

Graag doorstroming, bewoner houdt regie

Op de Noord-Veluwe gaan gemeenten, provincie en corporaties samen aan de slag om zoveel mogelijk ouderen aan een geschikte woning te helpen, meldt dagblad de Stentor. “De bewoner houdt de regie. Natuurlijk willen we de doorstroming bevorderen, maar we bieden dit om in ieder geval te voorkomen dat bewoners zich door praktische bezwaren laten belemmeren.”

Oosterhout gaat door met Brede Buurt

De gemeente Oosterhout gaat de komende vier jaar verder met het programma Brede Buurt. Dit betreft een palet aan activiteiten op het gebied van sport en cultuur. Diverse organisaties werken daarin samen. Het accent ligt op het bereiken van kwetsbare jongeren en ouderen. “Met de Brede Buurt komen we in het hart van de buurten en van de inwoners”, motiveert de wethouder in BN De Stem.

‘Aantrekkelijke woonvormen ontwikkelen’

De frustratie over de woningmarkt is enorm. Maar we moeten niet wanhopen, schrijft Hedzer van Houten, oud-directeur van woningcorporatie Woonconcept en medeinitiatiefnemer van de Stichting Wonen Zonder Zorgen (wzz.nu), in dagblad de Stentor: “Gooi het roer definitief om en ontwikkel samen met betrokkenen aantrekkelijke woonvormen die voldoen aan de vraag en ouderen verleiden om te gaan verhuizen.”

Koophuiswoningruil in gang zetten

Zolang er geen mogelijkheid bestaat om kleiner te gaan wonen, is de woningnood niet de schuld van ouderen, aldus een AD-lezer: “Laten we een koophuiswoningruil in gang zetten: kleiner huis tegen groter huis voor gezin. Ik ben ook ouder en wil wel van koophuis ruilen, in samenspraak met makelaar of notaris.”