Senioren Journaal van dinsdag 30 november

‘Covid-19 blijvende bedreiging voor ouderen’

In de komende jaren zal Covid-19 zich uiteindelijk vestigen als een seizoensziekte, een blijvend dodelijke bedreiging voor ouderen en mensen met een slechte gezondheid, maar voor alle anderen vooral hinderlijk. Dat schrijft de Maastrichtse hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols in de Telegraaf.  Op alle fronten blijft “snel, voortvarend en doortastend handelen noodzakelijk, én dit in combinatie met een voortdurende communicatie die bijdraagt aan saamhorigheid in plaats van tegenstelling”.

Sterftecijfer verpleeghuizen weer omhoog

Het percentage sterfgevallen in de verpleeghuizen is weer net zo hoog als in de tweede coronagolf in november vorig jaar, voor de vaccinaties. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde en OMT-lid Cees Hertogh tegen de NOS. Uit de meest recente data blijkt dat zo’n 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. Deze week starten de meeste verpleeghuizen met het toedienen van boostervaccins aan de bewoners. De hoop is dat de boosters het sterftecijfer omlaag zullen brengen.

Vierde golf voor verpleeghuis de ergste

Directeur Dick van Bodegraven van zorgcentrum Anker in Kesteren verloor in korte tijd elf bewoners aan covid. ‘We houden er rekening mee dat we tot het voorjaar bezig zijn met covid’, zegt hij in de Volkskrant. ‘We weten dat ons verpleeghuis niet virusdicht is. Dat kan ook niet, het zou een omgeving zijn waarin we niet kunnen leven en werken. In die zin wisten we ook dat het virus ons huis weer kon treffen. Maar de intensiteit waarmee dat gebeurde heeft mij wel geschokt. Het is nog niet eerder zo erg geweest. De vierde golf is voor ons de meest intense van allevier tot nu toe.’

Provincie steunt collectieve wooninitiatieven

De provincie Zuid-Holland stelt in 2022 in totaal €250.000 beschikbaar voor de planvorming voor (innovatieve) collectieve wooninitiatieven. Verenigingen, wooncoöperaties en stichtingen kunnen hiervan gebruikmaken om de haalbaarheid van hun project te onderzoeken. Hiermee komt de provincie tegemoet aan de behoefte aan specifieke en nieuwe woonvormen voor mensen die bijvoorbeeld met een groep gelijkgestemden willen wonen of mensen die afhankelijk zijn van zorg’.

Sociale kaart helpt tegen armoede

Eindhoven telt veel ouderen die op of zelfs onder de armoedegrens leven. Lang niet allemaal zijn ze op de hoogte van de mogelijkheden voor financiële ondersteuning of om hun lasten te verminderen. Daarom heeft het Samenwerkingsverband Minima Eindhoven (SME) samen met de Sociale Raadslieden van Lumens en de Werkplaats Financiën een ‘sociale kaart’ opgesteld. Op één dubbelzijdig A4-tje staan alle voorzieningen onder elkaar, compleet met contactgegevens van de betrokken organisaties, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

‘Nu tijd voor herstel van koopkracht’

Er moet nu eindelijk werk worden gemaakt van het verbeteren van de koopkracht van financieel kwetsbare gepensioneerden, die al jaren onderaan de lijstjes bungelen. In de begroting van Sociale Zaken voor volgend jaar moet wat geregeld worden, schrijft ANBO aan de Tweede Kamer, die vandaag over deze begroting debatteert.

Vier zetels Senioren Dijk en Waard

Bij de gemeenteraadverkiezingen van Dijk en Waard (Heerhugowaard / Langedijk) behaalde Senioren Dijk en Waard 4 zetels (2625 stemmen), meldt het Noordhollands Dagblad. In grootte is de partij daarmee de vierde partij in de raad.

Flevoland meer ouderenhuisvesting nodig

Door de vergrijzing zijn er in Flevoland meer woningen speciaal voor ouderen nodig. Dat blijkt volgens Omroep Flevoland uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie. Uit een bevolkingsprognose blijkt dat het aantal inwoners van Flevoland tussen 2020 en 2040 flink groeit, vooral de groep 75-plussers.

Mantelzorger 80-plusser mag tegelijk geprikt

80-plussers mogen hun partner meenemen naar de prikstraat voor de booster/oppepprik, mits de partner 60+ is. KBO-Brabant heeft aan het ministerie van VWS gevraagd of ook anderen zoals de mantelzorger mee mogen en heeft daarop te horen gekregen dat het ministerie een brede definitie van partner hanteert. “Dit mag dus ook een mantelzorger zijn van 60+, mits vooraf gemeld tijdens het maken van de afspraak.”

Steeds meer aangiftes nepbankmedewerkers

Het aantal babbeltrucs waarbij personen zich uitgeven voor bankmedewerkers is afgelopen jaar explosief gestegen, meldt Omroep Zeeland. Het aantal aangiftes is dit jaar vervijfvoudigd ten opzichte van 2020 en het schadebedrag is al opgelopen tot bijna twee miljoen euro. Vooral ouderen worden voor vele duizenden euro’s opgelicht. In een geval op Tholen werd bijna 77.000 euro buitgemaakt. Dit jaar hebben al ruim 250 Zeeuwen aangifte gedaan. Gemiddeld zijn ze voor bijna 7.000 euro opgelicht.

Strenge bank zit goede doelen dwars

Goede doelen, kerken en andere vrijwilligersorganisaties komen in het nauw door de jacht van banken op fout geld. SNS, ASN en RegioBank weigeren zelfs alle stichtingen. ‘We hebben aangeklopt bij een bank die onze idealen deelt. Dat bleek niet te kunnen.’ De Volkskrant beschrijft hoe daardoor bijvoorbeeld de belbus in Tynaarlo in de problemen komt. De Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, spreekt van een ‘bizarre’ ontwikkeling.