Senioren Journaal van maandag 29 november

Generatie 40 tot 60 jaar gaat voor

Minister De Jonge liet vrijdag weten dat de zorg in het laatste stadium voor fase 3 zit, in de volksmond beter bekend als ‘code zwart’. In de laatste fase daarvan gaat ook de generatie waarvan een patiënt onderdeel is een rol spelen, is te lezen in de Volkskrant. Ilse van Stijn, vicevoorzitter van de taskforce acute infectiologische bedreigingen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt: ‘We zeggen bewust geen leeftijd, maar een patiënt uit de generatie 40 tot 60 jaar gaat voor iemand uit de generatie daarboven.’ In een uiterste situatie wordt om een ic-bed geloot.

‘Ouderenzorg van nu niet vol te houden’

De problemen in de ouderenzorg zijn zo hardnekkig dat het niveau van voorzieningen in gevaar komt. Dat zegt Anneke Westerlaken, de nieuwe voorzitter van brancheorganisatie ActiZ in het FD. ‘De toekomst van de zorg is thuis. Nu al woont zo’n 90% van de 75-plussers thuis. Die verschuiving zet radicaal door. We kunnen de zorg zoals we die nu leveren niet volhouden.’

’Elk bed telt, neem vader of moeder in huis’

Ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach van het Maasstad Ziekenhuis schat in dat er ziekenhuizen zijn die naast de ’gewone’ wachtende herstelde patiënten zeker 10 tot 20 coronapatiënten hebben liggen die eigenlijk zouden moeten doorstromen naar herstelzorg.

Hij doet in de Telegraaf ook een beroep op de naasten van de Covid-19-patiënten: “Mantelzorgers, help je vader, moeder, opa of oma om thuis te herstellen. Dat scheelt ons bedden en daardoor kunnen we weer andere patiënten die zorg nodig hebben helpen!”

Thuis alleen nog hoogstnoodzakelijke zorg

De vraag naar zorg thuis neemt razendsnel toe. Tegelijkertijd vallen veel zorgverleners uit door ziekte en quarantaine. Daardoor kan in de huisartsenzorg en de wijkverpleging de zorg helaas niet meer worden geboden zoals patiënten en cliënten dat gewend zijn. Dat maakten de Landelijke Huisartsen Vereniging, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en ActiZ vrijdag gezamenlijk bekend.

‘Bij dementie thuis al dubbel code zwart’

Terwijl de rest van het land het heeft over een ‘naderende code zwart’ is het voor de circa 200.000 thuiswonende mensen met dementie al dubbel code zwart, aldus Alzheimer Nederland, dat spreekt van een regelrechte ramp. “Mensen met dementie krijgen geen of nog minder ondersteuning. En als ze zelf besmet raken, staan ze ook nog eens achteraan in de verzorgingsrij, met alle gevolgen van dien.”

Seniorenbonden: tijd voor leiderschap

Het versnellen van de boosterprikcampagne zoals het kabinet vrijdagavond heeft aangekondigd, geeft niet genoeg garanties dat het snel genoeg gaat, vinden ANBO, KBO Brabant, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, FASv en NOOM. “Het is tijd voor leiderschap en stevig ingrijpen.” De gezamenlijke ouderenorganisaties vinden het een goed idee om Defensie in te zetten. “Voor het einde van het jaar moeten alle 60-plussers die dat willen een derde prik hebben gehad.”

‘Schud-de-senior-leeg-samenleving’

Volgens ABN Amro-bankier voor de zorgsector Anja van Balen is de toegenomen populariteit van Nederlandse seniorenwoningen onder grote beleggers deels het gevolg van de Wet langdurige zorg. Het idee is dat de steeds welvarender ouderen in ons land steeds meer in staat worden geacht zelf de huur van hun seniorenwoning op te kunnen hoesten. Niet onlogisch, aldus Van Balen in Skipr. “Maar de incentives waarmee de overheid probeert ouderen te stimuleren om zelf seniorenwoningen te huren, pakken zo langzamerhand uit als een ‘Schud-de-senior-leeg-samenleving’.”

Kassa’s Woonoplossingen

In Kassa’s Woonoplossingen portretteert dit tv-programma mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. Een van de geportretteerden is Ger. Zij woont in haar eentje in een eengezinswoning in Groningen en probeert al acht jaar om daar een Knarrenhof van de grond te krijgen. Er zijn ook senioren die naar een ander soort levensloopbestendige woonvorm willen doorstromen, zoals Ab en Ank uit Den Helder. Zij proberen al een poos om van hun grote eengezinshuis naar een kleinere seniorenflat te verhuizen.

Concurreren met projectontwikkelaars

Voor een Knarrenhof in Etten-Leur hopen de initiatiefnemers op een locatie in het centrum, dicht bij allerlei voorzieningen. Daar zouden 24 levensloopbestendige woningen moeten komen. 145 mensen schreven zich al in. Er is wel concurrentie voor de beoogde locatie, is te lezen in BN De Stem. “Mochten we een presentatie geven voor de buurt, stonden we tussen de projectontwikkelaars. Daar kunnen we niet tegenop, dachten we. Maar de gemeente heeft gezegd dat de stem van omwonenden zwaar meetelt. Dus zijn we gaan flyeren. Met resultaat: de buurt zegt enthousiast te zijn over onze plannen.” Nu is het wachten op het besluit van de gemeenteraad.

BeBo-woning voor oud en jong

Hoe kunnen woningen voor ouderen worden gecombineerd met plek voor starters en alleenstaanden? Wethouder André Schoon van Brielle zegt in AD Rotterdams Dagblad: “Denk aan de BeBo-woningen. Daarin wonen ouderen beneden. Boven hen woont de jeugd. De jongere bewoners kunnen de oudere buurvrouw of buurman dan makkelijk eens helpen. Door een boodschap mee te nemen uit de supermarkt, of de zak huisvuil naar de container te brengen.”

Gevaccineerde ouderen in ziekenhuis

In Trouw werd gesteld dat de oudere ongevaccineerden de ziekenhuisbedden bezetten. Een lezer reageert: “Laat ik je nou toch vertellen rechtstreeks vanuit een covidafdeling waar ik werkzaam ben dat dit niet waar is. Er liggen vooral gevaccineerde ouderen met al onderliggende klachten én ongevaccineerde jongeren die gelukkig meestal gauw naar huis mogen. Vrijwel alle ouderen zijn dus wel gevaccineerd.”

Wat missen ouderen in hun leefomgeving?

Met de invoering van de omgevingswet op 1 juli 2022 worden 26 wetten voor het benutten en beschermen van de leefomgeving gebundeld. Gemeenten gaan meer adviseren hoe adviezen mogelijk gemaakt kunnen worden, in plaats van bepalen wat wel en wat niet mag. Maar wat betekent dit voor ouderen, en wat vinden zij belangrijk in hun eigen leefomgeving? Dat stond centraal tijdens een webinar van Platform Pouwer over de Omgevingswet en leefomgeving.

Petitie medicijnverpakkingen

Een van de grote ergernissen van reumapatiënten is dat verpakkingen zo zijn gemaakt dat ze de geneesmiddelen er helemaal niet of slechts na geklooi met gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en mesjes uit kunnen krijgen. Om het ministerie van VWS te dwingen de regelgeving aan te passen en zo te zorgen voor gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen is ReumaNederland een petitie gestart die inmiddels door bijna 44.000 mensen is ondertekend, meldt het Pharmaceutisch Weekblad.

App vertraagt dementie

Wekelijks vertelt in het AD een wetenschapper over haar eurekamoment. Deze keer Yvonne Kerkhof, onderzoeker en docent bij de Saxion Hogeschool. Zij vertelt over de ontwikkeling van FindMyApps, een tabletprogramma gericht op mensen met beginnende dementie en hun verzorgers. “Ze kunnen vaak niet alles meer doen wat ze voorheen wel deden en hebben ondersteuning en structuur nodig. Bijvoorbeeld bij het vinden van de weg of het innemen van medicatie. FindMyApps kan mensen helpen meer grip te krijgen op hun leven, maar kan ze ook ondersteunen in het ontplooien van activiteiten die ze nog wél kunnen.”

‘Demonstreer eens tegen pensioenbeleid’

“In een land waar de vrijheid om te demonstreren tegen van alles en nog wat hoog in het vaandel staat, wordt het tijd dat de gepensioneerden in Nederland opstaan tegen het belachelijke overheidsbeleid, ingefluisterd door DNB”, schrijft een lezer van BN De Stem.

“Omdat men al jaren predikt dat alle gepensioneerden rijk zijn, wordt aangenomen dat het zo is. Kennelijk schamen veel ouderen zich ervoor te moeten zeggen dat de hoogte van hun pensioen niet zo geweldig is en pikt men het beleid van de overheid.”