Waarheen voor de beste zorg?
Zestig klinieken en ziekenhuizen mogen zich dit jaar winnaar noemen van het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken van EW. Ze behalen de maximale score voor één van de zeven behandelingen waarvan de kwaliteit van zorg is onderzocht.
Dit jaar is voor het eerst een onderlinge vergelijking gemaakt tussen ziekenhuizen en klinieken. Het onderzoek sluit hiermee aan bij een trend die al langer gaande is en waarbij steeds meer zorg zich vanuit het ziekenhuis naar de zelfstandige kliniek verplaatst. Het idee is dat klinieken relatief eenvoudige, planbare ingrepen zoals een knie- of staaroperatie efficiënter en goedkoper kunnen uitvoeren dan een ziekenhuis. Ook zou de kwaliteit van zorg er hoger zijn doordat klinieken zich vaak specifiek op één ingreep of één specialisme focussen.
Landelijk gemiddelde
De onderlinge vergelijking in het onderzoek Beste ziekenhuizen en klinieken levert geen ranglijst op, maar het laat zien in hoeverre een ziekenhuis of kliniek afwijkt van het landelijk gemiddelde, gemeten aan de hand van 112 indicatoren. Deze indicatoren hebben ziekenhuizen en klinieken zelf aangeleverd bij de toezichthouder, die deze informatie in opdracht van de overheid verzamelt: het Zorginstituut Nederland.
Langer wachten
Tijdens de persconferentie op 3 november zei demissionair minister Hugo de Jonge dat we inmiddels allemaal wel mensen kennen die ‘langer moeten wachten op bijvoorbeeld een nieuwe heup’. Doordat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt, wordt weer meer reguliere zorg uitgesteld.
Capaciteit over
Zelfstandige klinieken hebben volgens EW al diverse keren laten weten nog capaciteit over te hebben om de relatief eenvoudige ingrepen van de ziekenhuizen over te nemen, zoals die bij patiënten die wachten op een nieuwe heup. Maar daar wordt slechts voor een deel gebruik van gemaakt. Volgens brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) zouden klinieken nog zeker 10 procent meer zorg kunnen leveren dan zij nu doen. Jaarlijks gaat het om 100.000 patiënten extra, die nu nog op de wachtlijst staan.