Voorrang voor ouderen nabij voorzieningen
Een van de sleutels voor het nijpende woningtekort in Venray ligt bij de ouderen. Die moeten verhuizen om doorstroming op de woningmarkt te krijgen. Maar wat is daarvoor nodig? Dé ultieme oplossing voor de woningkrapte in Venray is er niet. “We moeten én, én, én doen”, benadrukt Sander Reith van adviesbureau Companen volgens De Limburger op de gisteren gehouden digitale Avond van het Wonen
Waarom ouderen blijven zitten
De bouw van levensloopbestendige, betaalbare (liefst grondgebonden en gelijkvloerse) woningen voor ouderen in de buurt van de voorzieningen zou voorrang moeten krijgen. “Ouderen wonen nu vaak in te grote, verouderde koopwoningen”, zegt Reith. “Bij verkoop krijgen ze er misschien 240.000 euro voor. Daarvan kunnen ze niks nieuws kopen en dus blijven ze er zitten.”
Niet kapitaalkrachtig
Paul Reijn van databureau Sinfore stelt dat de sterk toenemende groep ouderen steeds zorgbehoevender zal worden. Ze zijn niet kapitaalkrachtig, ondanks dat ze een eigen woning hebben, stelt hij. “Slechts 5 procent is rijk. Dat alle ouderen een camper kopen en Europa rondreizen, is een fabeltje.”
Hele gereedschapskist
Ook dat pleit voor betaalbare woningen voor ouderen in de buurt van voorzieningen. Daarbij zul je de hele gereedschapskist moeten opentrekken, luidt volgens De Limburger de conclusie van de avond: woningsplitsing, tijdelijke woningen, passende nieuwbouw, ombouwen van winkels tot woningen of hofjes waar ouderen, jongeren en GGZ-cliënten bij elkaar wonen: én, én, én.