Voorrang bij verhuizing naar seniorenwoning
De proef van Woningstichting Nieuwkoop (WSN) met het stimuleren van doorstroming is succesvol verlopen. De gekozen aanpak is nu vast onderdeel geworden van het huisvestingsbeleid.
Het was volgens AD Groene Hart een vurige wens van zowel de Huurders Belangenvereniging als directeur/bestuurder Caroline Nolet. “Vaak huren deze senioren al een jaar of dertig bij ons”, zegt Nolet. “Destijds zijn ze tegen lage huurprijzen in een eengezinswoning gekomen. Maar inmiddels wonen ze eigenlijk niet meer passend; vaak zijn ze alleen of samen in een eengezinswoning met trappen en een tuin. Tegelijkertijd zijn er jonge gezinnen of stellen die dolgraag zo’n woning zouden willen hebben.”
Tegemoetkoming in huur
Om de overstap makkelijker te maken, krijgen ouderen voorrang als zij een sociale huurwoning achterlaten. Daarnaast is de nieuwe huurprijs maximaal 50 euro hoger. Het verschil tussen de oude en de nieuwe huur kan de overstap namelijk in de weg staan.
Driekwart laat eengezinswoning achter
Driekwart van de nieuwe bewoners van de seniorenwoningen die vorig jaar beschikbaar kwamen, liet een sociale eengezinswoning achter, heeft Nolet becijferd. In totaal is binnen de proefneming geadverteerd met negentien huizen. Daarvan werden er zeventien via de voorrangsregeling verhuurd; elf als sociale huur en zes in de vrije sector.”
Behoeden voor te late verhuizing
Behalve dat nieuwe huurders gebaat zijn bij de doorstroming is het voor de ouderen een voordeel dat ze tijdig in een geschikter huis terechtkomen, zegt Nolet in AD Groene Hart.. “Als je hen er op attent maakt, behoed je mensen voor een te late verhuizing. Anders zien senioren vaak pas de noodzaak als ze bijvoorbeeld keren van de trap zijn gevallen.”