Senioren Journaal van maandag 15 november

Is 70 het nieuwe 50?

Gezond ouder worden wordt in de eerste plaats bepaald door je genen. Daarnaast doen leefstijl (beweging, voeding) en het sociaal-economisch milieu waarin je opgroeit een hoop. Fysieke en mentale gesteldheid hebben veel invloed op elkaar, zegt een geriater in De Limburger. De kalenderleeftijd zegt hem niet zo veel, het gaat om de biologische leeftijd. Een levenslooppsycholoog roept op tot waardegericht leven of handelen: “Kies wat bij jou past.”

Doolhof van een mantelzorger

Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen beschrijft in zijn wekelijkse column in de Telegraaf hoe een mantelzorger in een doolhof terecht kwam. “Het ging vooral fout bij de communicatie tussen de instanties. Ondertussen heeft het zorgkantoor een ’Kennisloket thuis in blijvende zorg’ opgericht. Een stap in de goede richting om alle regelingen en communicatie duidelijker te maken voor mantelzorgers.”

Sociale zekerheid rond pgb via SVB?

Door een uitzondering in de wet kunnen huishoudelijke hulpen in dienst van particulieren niet automatisch gebruikmaken van socialezekerheidsregelingen. Een thuishulp stapte naar de rechter. Dagblad Trouw beschrijft dat het om een behoorlijk ingewikkeld vraagstuk gaat, dat speelt voor zo’n 40.000 tot 60.000 pgb-hulpen. Mogelijke oplossing zou kunnen zijn de sociale zekerheid te regelen via de SVB.

Accepteren dat we iets meer premie betalen

In veel toekomstscenario’s krijgen ouderen de schuld van de toegenomen zorgkosten. Dat blijkt bij nadere beschouwing maar zeer ten dele juist, schrijft Marcel Levi in zijn column in Het Parool. “En zolang we niet allemaal bereid zijn boodschappen voor kwakkelende buren te doen of te gaan stofzuigen bij onze zieke moeder, moeten we gewoon accepteren dat we daar iets meer premie en belasting voor betalen.”

Geld van jong naar oud –en andersom

Veel ouderen krijgen volgend jaar een hoger pensioen. Eindelijk goed nieuws, zegt de FNV. Seniorenorganisaties spreken van een fopspeen. Deskundigen waarschuwen: er blijft minder over voor jongeren. Er stroomt ‘geld van jong naar oud’. “Maar dat gebeurt constant in het huidige pensioenstelsel, en andersom net zo”, zegt een pensioenwetenschapper in Trouw. De laatste stuiptrekkingen van het oude stelsel?

Dubbele vergrijzing: grote gevolgen

De gevolgen van de ‘dubbele vergrijzing’ worden onderschat, waarschuwt het Fries Sociaal Planbureau volgen de Leeuwarder Courant. Het aantal 80-plussers in Friesland wordt twee keer zo groot, terwijl het aantal mantelzorgers en verpleegkundigen juist afneemt. De groep ‘jonge ouderen’ is nu zo omvangrijk dat er veertien potentiële mantelzorgers beschikbaar zijn voor iedere 85-jarige; in 2040 zullen dat er zes zijn.

Grijs gedraaid, een sociaal concert

Grijs gedraaid. Zo heet volgens dagblad BN De Stem het concert voor ouderen dat in de maand december in negen Brabantse theaters wordt gegeven. De concerten zijn een initiatief van strijkorkest Kamerata Zuid, samen met Stichting Stoute Schoenen, Stichting Vier het Leven, Switch2Move en KBO-Brabant. Doel van de concertreeks is ouderen bereiken die door bijvoorbeeld een kleinkind, buurvrouw of vriend worden meegenomen naar het theater.

Veel opluchting over vrijheid zonder werk

Op weg naar zijn pensioen legde AD-redacteur Frank Poorthuis de gepensioneerden onder de lezers van zijn krant een aantal vragen voor. “Honderden reacties kwamen binnen. Lange verhalen over geluk en soms een beetje ongeluk, mooie ervaringen, fijne anekdotes en een paar rotverhalen. Maar als ik een grote lijn mag trekken uit de brieven en mails: u hebt het gemiddeld níet slecht getroffen. Er is veel opluchting over de vrijheid zonder werk, over al die dingen die nu eindelijk eens kunnen, over de wekker de wekker laten.”

Geïntegreerde palliatieve zorg

Als zorgverlener hoef je echt niet alles zelf hoeft te doen, zegt de Leidse hoogleraar Palliatieve Geneeskunde Yvette van der Linden in haar oratie. “Binnen het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) is er ontzettend veel kennis en kunde aanwezig over dit onderwerp. We willen dat zorgverleners ons vroegtijdig in het behandeltraject weten te vinden.”

‘Stop met ondersteunen kinderen’

Steeds meer mensen van tussen de 55 en 65 jaar hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Een financieel administratief coach geeft tips bij NU.nl. Iets wat zij bij jong senioren vaak tegenkomt is het financieel ondersteunen van kinderen. “Zeker in deze tijd denken ze op pa en ma te kunnen blijven terugvallen. Stop daarmee als je het zelf niet kunt missen. Zorg in eerste instantie voor jezelf en geef kinderen de kans zelfstandig te zijn.”

‘Stel minister aan voor alle woonvormen’

Om de woningmarkt open te breken, moet er op maat gebouwd worden voor ouderen, schrijft Tweede Kamerlid Liane den Haan in het AD. Volgens haar is landelijke regie nodig. “Dit is te belangrijk om aan gemeenten over te laten. Stel een minister van Wonen aan die verantwoordelijk is voor alle woonvormen: van studenten- en starterswoningen tot woningen in een verpleeghuis. Een minister die gemeenten een woon-leef-visie laat ontwikkelen, gekoppeld aan concrete plannen voor levensloopbestendige wonen.”

Goud in Almere

Er is meer aandacht nodig voor het ondersteunen van mantelzorgers die oudere Almeerders bijstaan. Ook maken raadsleden zich zorgen over de toenemende eenzaamheid onder ouderen. Dat bleek volgen Omroep Almere tijdens de Politieke Markt in het debat over het plan Goud in Almere van wethouder Roelie Bosch. Alle fracties hebben grote waardering voor het meerjarenperspectief waardoor Almeerders goed oud kunnen worden.

‘Woningisolatie met AOW-tegoed’

Woningisolatie zou aangemerkt moeten kunnen worden als bestedingscategorie in het AOW-tegoed, dat de gemeente Rotterdam verstrekt aan ouderen op bijstandsniveau. Nu kan dat niet worden uitgegeven in winkels die laagdrempelig isolatiemateriaal verkopen, zoals tochtweringen, radiatorfolie en glaswol. Mogelijk wel binnenkort, meldt Dagblad 010, omdat wethouder Moti (PvdA) dit gaat laten uitzoeken op verzoek van de fracties van 50Plus, Partij voor de Dieren en de CU-SGP.

Extra wachttijden verpleegzorg?

Onzekerheid over de budgetten kan leiden tot extra wachttijden voor cliënten die op zoek zijn naar een plek in de verpleegzorg. Dat blijkt uit berichten van de betrokken brancheorganisaties over de tekorten in regionale Wlz-budgetten voor 2021. “Groeiende wachttijden zijn onacceptabel voor mensen die volledig afhankelijk zijn van zorg.”

Aanvullende verzekering schraler

De nieuwe premies van de zorgverzekeraars zijn bekend. Wéér gaan ze omhoog, constateert Trouw, hoewel minder hard dan vorig jaar. Van de grote vier is Zilveren Kruis de goedkoopste. Een van de trends: Bij de aanvullende verzekeringen is verschraling te zien.